Talent, (h)erken het!

Talent wordt in organisaties vaak verward met competenties, maar dat is toch echt iets anders.

Terug naar JARENLANGE EXPERTISE

Talent wordt in organisaties vaak verward met competenties, maar dat is toch echt iets anders. Bij competenties gaat het om vaardigheden, kennis, gedrag. Competenties zijn trainbaar. Talent zit in je, is aan je persoonlijkheid gekoppeld. Je komt er ook niet vanaf, je hebt het. De uitdaging voor de organisatie is om het talent van medewerkers te herkennen en zo goed mogelijk in te zetten. Talentmanagement dus.

Flow

Talentmanagement begint met het gesprek met elkaar aangaan, zonder oordeel. Niet op voorhand: ‘Ik heb hem nog nooit in een leidinggevende rol gezien, dus dat kan-ie vast niet’, maar stel vragen én luister. Op welk moment gaat het werk vanzelf en vliegt de tijd? Wanneer heb je het naar je zin en hoef je niet op je tenen te lopen? Wat geeft je een positief gevoel? Kortom, wanneer zit je in een flow? Die flow kan overigens ook buiten het werk zijn, bijvoorbeeld op een voetbalveld, waar je samen een doel wilt bereiken en je als trainer of aanvoerder het talent hebt om mensen mee te nemen. Een talent dat ook prima is in te zetten in de organisatie, maar dan moet je wel weten dat het er is.

talenten

Kijk verder

Ga daarnaast niet alleen af op het goede functioneren van de medewerker. Wanneer iemand gelikte en goede rapportages maakt, kost hem dat misschien wel veel energie, veel tijd, levert het geen positief gevoel op en wordt hij er niet blij van. De medewerker kan wel leveren, maar is op langere termijn niet gelukkig en gaat misschien weg. Talent is dus niet wat je ziet, maar wat iemand zelf ervaart.

Het werk moet ook gedaan worden
Het is niet altijd mogelijk om het talent van iemand volledig in te zetten in de organisatie. Maar laat bijvoorbeeld iemand met organisatietalent, of iemand die van nature goed kan verbinden, af en toe aansluiten bij een projectteam. Zo kunnen medewerkers energie opdoen, zich verder ontwikkelen en ontstaat er een betere werkbalans. Je zet mensen op deze manier in hun kracht.

Voordeel

Wanneer je de flowmomenten van medewerkers niet onderzoekt en achterhaalt, kun je daar ook niet op sturen. Als je het niet herkent, verlies je op termijn goede medewerkers. Vind uit, pel af, verdiep je als controller in het verschil tussen competenties en talenten om talenten te herkennen, te ontwikkelen en te benutten. Ga je er slim mee om, dan is daar voordeel uit te halen voor de organisatie.

En controller, dat geldt ook voor jezelf. Wat zijn jouw talenten? En worden die wel voldoende benut?

Gepubliceerd in CM mei 2023

Voornaam*
Achternaam*
Velden met * zijn verplicht
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.