Terug naar JARENLANGE EXPERTISE

De connected controller I Meer dan cijfers

Ontwikkelingen volgen elkaar in razend tempo op. Door globalisering en netwerken staan we continue met elkaar in verbinding waardoor hele nieuwe business modellen ontstaan. Een controller is een professional die het management van een bedrijf voorziet van input en advies gericht op het nemen van (strategische) besluiten en het optimaliseren van de structuur van de organisatie. Het is die controller die connected met organisatie en omgeving dient te zijn. 

D&C
Nagenoeg iedere financial denkt bij D&C aan zijn of haar achtergrond; debet & credit. Voor de huidige controller heeft D&C een andere definitie. De D staat vooral voor ‘development’. Een controller dient zich te blijven ontwikkelen. De C staat voor ‘connected’. Het zijn namelijk de ontwikkelingen die de controller dwingt om na te denken hoe hij als navigator voor de bestuurder kan optreden. 

The world is changing
Eind vorige eeuw deed automatisering van het vakgebied haar intreden. Handmatig werk verdwijnt steeds meer naar de achtergrond. Data wordt beter te registreren maar ook te ontsluiten. Om dit echter voor elkaar te krijgen, dient het huis op orde te zijn. De aanwezige processen moeten vloeiend zijn en met elkaar te kunnen opereren. Een gevolg van al deze ontwikkelingen is dat de financiële functie zich steeds meer ontwikkelt van transactieverwerking & rapportering naar business partner.

Onderscheidend vermogen & toegevoegde waarde
De financiële functie heeft de afgelopen decennia een aardige transitie doorstaan. Om de huidige rol van business partner met verve te vervullen dient men naar meer dan alleen cijfers te kijken. Vakgebieden als change management, Big Data, Business intelligence en project management dienen bekent terrein te zijn. Echter HET onderscheidend vermogen komt van de persoon zelf. Het zijn de competenties als visie, organisatie sensitiviteit, ondernemerschap en leiderschap die de controller onderscheidt en zijn toegevoegde waarde bepaald.

Conclusie
De controller van vandaag is meer dan een finance professional. Hij/zij is een sociaalvaardig persoon die beschikt over de nodige soft skills en is daarnaast een entrepreneur die beschikt over de essentiële competenties. Tenslotte is de huidige controller in staat om verbinding tot stand te brengen. Beschik je hier als controller allemaal over dan praten we niet over het schaap met de vijf poten maar dan heb je het over de connected controller. 

Voornaam*
Achternaam*
Velden met * zijn verplicht
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
max-de-klerk

Max de Klerk

Sectorleider Bedrijfsleven

0648981017