Terug naar JARENLANGE EXPERTISE

Werken als financial in Sint-Eustatius

Een kijkje in de keuken. Bij meerdere bedrijven. In korte tijd. Dat is wat onze professionals doen. Het is een veel genoemde reden waarom het zo leuk is om bij Hofmeier te werken. Leren, inspireren én organisaties verder brengen. Vandaag neemt Paul ons mee in zijn avontuur op Sint-Eustatius.

‘Twee jaar geleden ben ik voor Hofmeier komen werken. Ik was op zoek naar afwisseling en dynamiek. Nu twee jaar later ben ik op Sint-Eustatius beland en staar ik over de eindeloze Atlantische oceaan. Wie had dat gedacht’…

‘Sint-Eustatius (Statia in de volksmond) is een klein eiland. Slechts 21km2 gelegen in het noordelijke deel van de Caribische zee. Vroeger woonden hier wel 15.000 mensen. Nu is het inwoneraantal gekrompen naar 3.200 mensen. De voertaal is Engels en betalen doe je met US-dollars. Samen met Bonaire en Saba vormt Statia de BES eilanden of Caribisch Nederland. Het eiland is een bijzondere gemeente voor Nederland. Het Openbaar Lichaam St. Eustatius (OLE) rapporteert aan het ministerie van BZK (met de K van Koninkrijkrelaties).

Een bijzondere reis

Zondagavond 10 januari. Het propellervliegtuigje staat klaar op Sint-Maarten om te vertrekken. Ik zie mijn koffer naast het vliegtuig staan. Mooi zo, die gaat ook mee. Gebukt stap ik als laatste in. In totaal tel ik nog negen andere passagiers. Even startsnelheid maken, schudden in de lucht en 15 minuten later land ik met het laatste flintertje daglicht op het vliegveldje van Statia. De beheerder van het appartement waar ik verblijf pikt me op. Over een donkere zandweg hobbelen we naar het appartement waar ik een half jaar verblijf. Het is heerlijk warm en ik hoor de boomkikkers hard kwaken.

De eerste werkdag

De volgende ochtend begint gelijk mijn eerste werkdag. Deze week ga ik direct helpen met de jaarcontrole richting de accountant. Helaas loopt dit anders. Door een corona uitbraak moet ik tot nader bericht ‘thuis’ werken. Ik sluit digitaal aan bij de “weekstart” en krijg de belangrijke stukken gemaild; jaarverslag 2020, accountsrapport, UVR’s en de meerjarenbegroting 2022-2025. Zo kom ik de eerste week door. Inlezen en een beeld vormen. Dit wissel ik af met het fantastische uitzicht over de Atlantische oceaan. Elke ochtend sta ik extra vroeg op om de zon vanuit de zee te zien opkomen met St. Kitts op de achtergrond (06:00). Dat verveelt nooit.

sun

Scooter

Op mijn scooter verken ik het eiland. Ik vind het heerlijk om rond te toeren. In eerste instantie was ik van plan een fiets te huren en lekker de dagelijkse 4km naar mijn werk te fietsen. Maar gezien conditie van de wegen, het gemak met de boodschappen en het vooruitzicht om in het pikkedonker naar huis te moeten fietsen, is een scooter huren toch een beter alternatief. Hiermee verken ik alle kanten van het eiland en toer door de straatjes van Oranjestad. De boodschappen haal ik in kleine buurtwinkeltjes.

Naar kantoor

Zaterdagmiddag 12 februari. Er zijn alweer vijf weken voorbij. Na twee weken thuiswerken ben ik naar kantoor gegaan. De UVR Q4 is opgeleverd maar er zijn nog wat slagen te maken in de boekhouding. Dat is van latere zorg. Nu eerst de focus op het jaarwerk. Mijn collega’s leer ik steeds beter kennen. Zeker nu ik weer naar kantoor mag. Het enige dat ik wel mis, is mijn eigen bureaustoel. Zelf ben ik vrij lang en pas hier wat lastig onder het gemiddelde bureau. Maar ach dit doet een beroep op je creativiteit. Wij hebben dat opgelost met een paar pakken printpapier.

Verder heb ik leuk contact met andere Nederlanders met wie ik dingen onderneem. En leer steeds meer mensen kennen. Ik heb het bijzonder goed naar mijn zin. Over twee weken komt m’n gezin mij opzoeken. Daar kijk ik erg naar uit. Ik wil ze heel graag het eiland laten zien.

social

Weer

Ik sluit af met het weerbericht voor de komende maand. De komende maand is het zonnig in Oranjestad. Overdag wordt het ongeveer 27oC en ’s nachts blijft de temperatuur rond de 24oC. De wind waait uit het oosten en is matig, windkracht 4. Ik denk dat ik dat wel even volhoud zo…’

schelp

Warme groet uit Oranjestad,
Paul Veenstra.

Wil je meer weten over werken bij Hofmeier? Bekijk onze vacatures!

Voornaam*
Achternaam*
Velden met * zijn verplicht
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.