data-waardeloos

Vertrouwen hebben én houden

Er zijn meerdere business intelligence tools die je kunt gebruiken om de slagkracht van de organisatie te verbeteren. Power BI is er een van. Het zet de verzamelde data en gegevens om in duidelijke rapportages, grafieken en diagrammen, die weer snel te analyseren zijn. Je kunt gemakkelijk filteren op bedrijfsonderdelen, sectoren, omzetgegevens, et cetera. Meteen implementeren zou je zeggen!

Terug naar JARENLANGE EXPERTISE

Vertrouwd en veilig

Toch blijven organisaties vaak ‘hangen’ in het gebruik van het meer beperkte Excel, omdat dat lekker vertrouwd is. Jammer, want dat biedt niet dezelfde mogelijkheden, waardoor bedrijven kansen en bedreigingen in eerste instantie kunnen missen. Wat ook gebeurt is dat medewerkers en het management de mogelijkheden van Power BI niet optimaal benutten, simpelweg omdat ze niet precies weten hoe ze het dashboard moeten gebruiken. Hoe zorg je ervoor dat de gebruikers weten hoe de rapportages werken, wat je ermee kunt doen en hoe je op basis van deze stuurinformatie de bedrijfsvoering kunt optimaliseren?

Wat te doen?

  • Bespreek wat de wensen van de medewerkers zijn. Aan welke gegevens hebben zij behoefte? Laat het niet bij één gesprek. Kom tussendoor bij elkaar en vraag of en waar mensen tegenaan lopen, wat ze missen, wat anders kan, welke verbeterpunten er zijn. Op deze manier creëer je draagvlak, bouw je een band en vertrouwen op, waardoor mensen naderhand ook eerder vragen durven te stellen over bijvoorbeeld de interpretatie van informatie die naar voren komt door de tool.
  • Zorg dat er vertrouwen is in de werking van de business intelligence tool. Ik heb meegemaakt dat een dashboard niet gebruikt werd voor het meten van het ziekteverzuim vanwege kleine foutjes in de tool. Gevolg: men berekende het ziekteverzuim op andere en ook meerdere manieren, en overal kwam wat anders uit. Dan kun je echt niet meer goed sturen als organisatie.
  • Voeg een definitietabblad toe. Daar is te vinden wat er met een KPI wordt bedoeld, hoe bijvoorbeeld het ziekteverzuim, medewerkersprestatie of het financieringssaldo wordt berekend. Mensen vergeten snel, dan kunnen ze hier altijd op teruggrijpen.

Vinger aan de pols

Niet eruit halen wat erin zit, het verkeerd gebruiken van Power BI, aanpassingen laten doen door mensen laten doen die niet kundig zijn op dit vlak: het zijn allemaal zaken die schadelijk kunnen zijn voor de organisatie. Minder goed presteren kan het gevolg zijn, en dat is echt niet denkbeeldig. Denk mee als controller, vul aan. Niet alleen van achter je bureau, maar zit daadwerkelijk aan tafel om zaken goed door te spreken en de vinger aan de pols te houden.

Meer weten? Neem contact met ons op.

Voornaam*
Achternaam*
Velden met * zijn verplicht
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.