Terug naar JARENLANGE EXPERTISE

Verbinding met de accountant

Dit jaar hebben woningcorporaties vanaf 5.000 eenheden de OOB-status (Organisatie Openbaar Belang). Dit heeft gevolgen voor het opstellen van het jaarverslag. Voor woningcorporaties zijn er jaarlijks wel nieuwe regels of voornemens die in het jaarverslag terug dienen te komen. Elk jaar met Prinsjesdag is dat weer spannend. Moet ik ons vastgoed op een nieuwe manier gaan waarderen? Welke nieuwe regels zijn er? En misschien wel belangrijker; hoe weet ik zeker dat ik deze nieuwe regels juist interpreteer?

Aanpassingen in wet- en regelgeving, hoe goed bedoeld en zinnig ook, zorgen soms voor onduidelijkheid. Er ontstaan problemen op het moment dat de regels niet op de juiste manier worden toegepast. Het zorgt ten eerste voor stress bij het samenstellen van het jaarverslag. Ten tweede komt de controller samen met de accountant tijdens de controle in een frustrerend proces van correcties terecht. En daar is eigenlijk geen tijd voor.

Hoe kan je deze problemen voor zijn?

Mijn belangrijkst tip is dat het uiterst belangrijk is om als controller vroegtijdig met je accountant in gesprek te gaan. Wacht niet op het initiatief van zijn kant. Zodra de wetten en regels zijn gepresenteerd is het goed om te checken of je deze zelf goed hebt begrepen. Het is daarbij goed te beseffen dat de belangen van de controller en accountant veelal parallel lopen. Beiden willen geen gedoe als zaken niet kloppen en willen voorkomen dat er correcties noodzakelijk zijn. Niemand wordt daar blij van en het leidt vaak tot onnodig hogere kosten.

Bij een rommelig lopend proces met eindeloze discussies met de accountant zijn er ook reële risico’s. De jaarrekening moet immers binnen vastgestelde termijnen klaar zijn voor de kamer van koophandel en het ministerie. Te laat zijn levert niet alleen imagoschade op en nodeloze interne onenigheden, er is uiteindelijk zelfs een risico op nog meer werk door extra uitleg aan de toezichthouders.

Een soepel werkproces voorkomt dergelijke risico’s en biedt ook de tijd om beter vooruit te kijken. Voor veel corporaties is dat meer dan ooit noodzakelijk. De onzekere toekomst wordt daarmee beter beheersbaar en de doelen van de woningcorporatie kunnen worden geborgd. Alle reden om hierover met een vooruitziende blik het overleg met de accountant aan te gaan. Maar zeker ook om de eigen expertise bij te houden en te vergroten en hier hulp bij vragen voor het te laat is. Voorkomen is immers beter dan genezen.

Bron: Controller Magazine 1, 2021

Voornaam*
Achternaam*
Velden met * zijn verplicht
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.