Heeft u uw UBO nog niet geregistreerd, of weet u niet of dit juist gedaan is? In dit artikel leest u wat er van uw organisatie wordt verwacht.
Verplichte registratie UBO-register
Juridische entiteiten zijn verplicht hun UBO’s te registreren. Dat betekent dat zij uiterlijk 27 maart 2022 hun eigenaren of personen met zeggenschap in het UBO-register moeten hebben ingeschreven. Inschrijven kan bij de Kamer van Koophandel. Het UBO-register volgt uit Europese regels. Het register moet financieel-economische criminaliteit voorkomen, zoals witwassen van geld. Meer informatie is te lezen op de website van de Kamer van Koophandel.
Niet op tijd registreren of verkeerde informatie doorgeven is verboden. Dit kan gevolgen hebben voor de juridische entiteit. Bureau Economische Handhaving (BEH) van de Belastingdienst handhaaft op de juistheid en volledigheid van de registraties BEH kan een boete geven van maximaal € 21.750. Daarnaast zou na een strafrechtelijk onderzoek een taakstraf of gevangenisstraf van maximaal 6 maanden kunnen volgen.
UBO staat voor ‘ultimate beneficial owner’ (de ‘uiteindelijke belanghebbende’). Dit is de persoon die de uiteindelijke eigenaar is of de uiteindelijke zeggenschap heeft over een onderneming, stichting of vereniging (een zogeheten juridische entiteit).
Het UBO-register maakt transparant wie aan de touwtjes trekt bij juridische entiteiten die in Nederland zijn opgericht. Het UBO-register moet op 10 januari 2020 in alle EU-lidstaten actief zijn. Dit staat in de (gewijzigde) vierde Europese anti-witwasrichtlijn. Alle EU-lidstaten moeten een UBO-register hebben. Het Nederlandse UBO-register maakt deel uit van het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KVK). Een deel van de gegevens in het register wordt openbaar.
Het doel van het UBO-register is om financieel-economische criminaliteit tegen te gaan. Denk hierbij aan:
Omdat de gegevens in het register deels openbaar zijn, kunnen personen en organisaties beter geïnformeerd besluiten met wie zij zaken willen doen.
UBO-registratie is voor veel rechtspersonen van toepassing. Voor woningcorporaties (toegelaten instellingen) geldt dat ook deze hun UBO’s dienen te registreren. Dit geldt zowel bij de rechtsvorm Stichting als bij de rechtsvorm Vereniging. De UBO(s) bij woningcorporaties zijn de directeur-bestuurders, en bij een meerhoofdig bestuur alle bestuurders.
Zorg dat u tijdig de verplichte registratie van de UBO plaats bij de Kamer van Koophandel (uiterlijk 27 maart 2022).
Meer informatie over dit onderwerp kunt u vinden op de website van de Kamer van Koophandel.
#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Roboto,Arial,sans-serif; }
.mc-field-group {padding-left: 15px; width:70%; }
/* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block.
We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]=’EMAIL’;ftypes[0]=’email’;fnames[1]=’FNAME’;ftypes[1]=’text’;fnames[2]=’LNAME’;ftypes[2]=’text’;fnames[3]=’ADDRESS’;ftypes[3]=’address’;fnames[4]=’PHONE’;ftypes[4]=’phone’;}(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);