Terug naar JARENLANGE EXPERTISE

Scheidsrechter of teamspeler?

De column van Alex in CM

De controller in scrum: Scrum is ‘hot’ in de wereld van de controller. Bij scrum wordt op een iteratieve wijze in kleine stappen naar een (veelal IT-gedreven) oplossing toegewerkt. Wat betekent dit voor de rol van de controller? Wordt hij scheidsrechter óf speelt hij mee met het team op het veld?
De scrum methode vraagt een andere manier van aansturing van projecten door het management van de organisatie. Het betekent naast investeren in nieuwe rollen als een ‘product owner’ en een ‘scrum master’, ook aanpassingen in projectportfolio- en projectmanagementactiviteiten. Gevoed door het projectportfolio kunnen multidisciplinaire teams op korte termijn inspelen op problemen en kansen die op een organisatie afkomen.

Welke rol?
Een controller zal zich van oudsher het beste thuis voelen in de rol van scheidsrechter; meekijken met een product owner (bewaken van de business case) of een scrum master (is de scrum methode optimaal gebruikt en wat hebben we geleerd?).

Een rol in het team vraagt van de controller een investering in tijd en toegevoegde waarde. Dit geeft zicht op de keuzes die binnen het development team worden gemaakt. Deze keuzes zullen vaak impact hebben op het businessmodel, het gebruik van systemen, de kpi’s van de organisatie en worden zelf beïnvloed door de markt, trends en technologische ontwikkelingen.

Impactcheck
Traditioneel zal de controller het projectteam van informatie voorzien, maar onderdeel zijn van het team levert meer op! Het geeft detailkennis van het project en voedt tegelijkertijd een impact-check van de eigen financiële modellen en processen.Een prettige wedstrijd toegewenst!

Deze column is geplaatst in CM:9 2017

Voornaam*
Achternaam*
Velden met * zijn verplicht
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.