Terug naar JARENLANGE EXPERTISE

Schatkistbankieren

De grote banken in Nederland berekenen momenteel een negatieve rentevergoeding boven een vastgesteld banksaldo. Zet dit af tegen de forse buffers die de onderwijsinstellingen gezamenlijk hebben en het zal duidelijk zijn dat het loont naar alternatieven te zoeken hoe met spaarsaldo om te gaan. 

Er zijn diverse mogelijkheden om het overtollige banksaldo naar beneden te brengen. Denk aan het vervroegd investeren van gelden of juist het vervroegd aflossen van leningen. Een derde mogelijkheid om het overtollig spaarbedrag over te zetten naar termijndeposito’s is met de huidige lage rentestanden geen aantrekkelijk alternatief meer. Een vierde mogelijkheid, momenteel sterk in opkomst, is schatkistbankieren.

Wat is schatkistbankieren?

Schatkistbankieren is bedoeld voor publieke instellingen. Schatkistbankieren werkt simpel. Je opent een bankrekening bij het Ministerie van Financiën. De rekening van je huisbank wordt aan deze rekening-courant gekoppeld. Na de koppeling zal dagelijks het banksaldo van je eigen bankrekening worden afgeroomd naar je bankrekening bij het Ministerie van Financiën. Betalingen blijf je gewoon via je eigen bank uitvoeren. Dat verandert niet. En in dat geval wordt je rekening automatisch aangezuiverd vanuit je rekening bij het ministerie naar nul. Dit is het zogenaamde zero-balancing.

Het ministerie hanteert een rentepercentage dat niet negatief kan worden. Momenteel is de rentevergoeding 0%. Omdat de meeste banken een negatieve rentevergoeding hanteren van 0,5% is zal je besparing bij een gemiddeld banksaldo van € 5 miljoen zo’n € 25.000 per jaar aan bankkosten zijn (afgezien van de drempelwaarden). Daarnaast is het voordeel dat het geparkeerde geld in vertrouwde handen is. De kans dat bank omvalt is klein, maar dan ben je een groot deel van je spaargeld kwijt. Het risico dat de Nederlandse staat failliet gaat is minimaal. En mocht er een lening of bankgarantie nodig zijn kan dat tegen lagere kosten bij de schatkist. Schatkistbankieren is niet voor eeuwig. Met een afloopperiode van zes maanden kan schatkistbankieren worden opgezegd. Er moet wel onderscheid worden gemaakt tussen publiekelijk en privaat geld. Alleen publiek geld kan worden gestald in de schatkist.

Het starten van het proces gebeurt door het invullen van het aanvraagformulier-rekening-courant bij het ministerie van Financiën. Het proces van aanvragen tot het koppelen van de rekeningen door de huisbankier vergt tijd. Reken op 2 tot 3 maanden doorlooptijd.

Wilt u meer weten over schatkistbankieren? Neem dan contact met ons op. 

Voornaam*
Achternaam*
Velden met * zijn verplicht
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.