Terug naar JARENLANGE EXPERTISE

Woningcorporaties staan bloot aan vele risico’s, maar hoe bepaalt u nu welke de belangrijkste zijn voor uw organisatie? Welke risico’s kunt u accepteren en welke moet u juist voorkomen?

Door de economische crisis, fraudes in het verleden en recente ontwikkelingen zoals de toenemende behoefte aan extern toezicht en professionalisering van de organisatie wordt het “in control” thema, ook voor woningcorporaties, steeds belangrijker. Veel woningcorporaties hebben al risicomanagement geïmplementeerd. Veelal gedreven door de eigen governance code van de corporatiesector en de toegenomen aandacht bij toezichthouders. Ook de risicostrategie van het WSW en het daarmee samenhangende risicobeoordelingskader maakt corporaties risico bewuster.

Doel

Hoewel managementprocessen, – rapportages en audits moeten garanderen dat corporaties voldoen aan regels en wettelijke eisen, doen zich nog steeds onverwachte incidenten met vergaande gevolgen voor. Veranderingen die een negatieve impact hebben op doelstellingen wilt u te allen tijde voorkomen.

Hoe zorgt u voor effectief risicomanagement binnen uw organisatie? Komt het volgende u bekend voor of klinken deze geluiden door in uw organisatie ?

 • Risicomanagement is tijdrovend;
 • Er wordt nauwelijks iets gedaan met de uitkomst(en);
 • Het nut en belang leeft niet binnen de organisatie;
 • Niemand voelt zich verantwoordelijk.

Aanpak

Hofmeier kan hierin ondersteunen en biedt integrale oplossingen voor het inrichten van risicomanagement. Risicomanagement voegt alleen waarde toe wanneer het actief door (de raad van) bestuur, managers, medewerkers en toezichthouders van corporaties wordt gebruikt. Samen met alle belanghebbenden zorgen wij voor een praktische implementatie van risicomanagement en doorlopen wij de volgende stappen:

 1. Identificeren van risico’s voor de organisatie, zodat u zich bewust bent van de risico’s die u loopt;
 2. Analyse: om te begrijpen wat de omvang van de risico’s is en of de gesignaleerde risico’s acceptabel zijn of niet, analyseren wij samen met u de risico’s, en bepalen met u of deze risico’s passen bij uw strategie en risicobereidheid;
 3. Maatregelen: Wij adviseren u over maatregelen die u kunt nemen om risico’s beter te beheersen, en helpen uw organisatie te bewegen richting een gezonde “in control” situatie;
 4. Rapportage: wij richten rapportages voor u in, en stellen samen met u procedures op voor de bewaking van risico’s, zodat sprake is van een duurzame borging van het risicomanagement in uw organisatie.

Cultuur

Risicobeheersmaatregelen alleen zijn niet zaligmakend. Het gaat erom dat ze in de praktijk ook worden nageleefd. Essentieel daarvoor is een open cultuur binnen corporaties. Met de scan cultuur, houding en gedrag brengen we in korte tijd de huidige en de gewenste cultuur in kaart. Op basis daarvan krijgt u advies en aanbevelingen over hoe u vanuit de huidige situatie terecht kunt komen in de gewenste situatie. Ook bieden wij cultuursessies aan, hierin staan de kernwaarden en de invloed van cultuur (huidige en gewenste situatie ) centraal.

Vervolg

Het periodiek monitoren van een juiste inbedding van risicomanagement in de organisatie behoort tot de mogelijkheden.

Met Hofmeier kiest u voor een partner met:

 • kennis van de sector;
 • kennis van veranderingsprocessen;
 • kennis en ervaring met risicomanagement;
 • ruime en brede advieservaring.

Wilt u meer weten?

Heeft u vragen over het in kaart brengen van risicomanagement, behoefte aan ondersteuning, of wilt u verkennen hoe de dienstverlening van Hofmeier op het gebied van risicomanagement u kan ontzorgen? Neem dan contact op met ons.

Voornaam*
Achternaam*
Velden met * zijn verplicht
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.