Terug naar JARENLANGE EXPERTISE

Risicosignalering voor projecten

Universiteiten en hogescholen stoppen meer en meer energie in het binnenhalen van externe budgetten voor het financieren van hun onderzoek. Het gevolg is dat er steeds meer projecten zijn/bijkomen. Daarmee is het monitoren van al deze projecten nu een verantwoordelijke administratieve taak an-sich. Inzicht vergaren in de actuele financiële stand van een project is een tijdrovende bezigheid. Als financieel professional wil je efficiënt met de beschikbare tijd blijven omgaan. Hoe voorkom je dat je alle projecten steeds één voor één naloopt en zoom je alleen in op die projecten waar wellicht iets mee aan de hand is?

Financiën in de lead

Als er bij de oplevering van een project een onverwachts tekort blijkt moet financiën verantwoording afleggen. De organisatie verwacht dat financiën snel en accuraat projectrisico’s weet te identificeren. Niet alles kan altijd worden voorkomen, maar juist door een aantal risico’s in een vroeg stadium te melden en te bespreken met betrokkenen, hebben partijen het gevoel dat de projecten financieel ‘in control’ zijn. Hoe kan de administratieve organisatie de vragen vanuit de organisatie voor zijn en komt zij in de lead?

Monitor

Een projectenmonitor kan hierbij uitkomst bieden. Bij een projectenmonitor gaat men eerst na welke projectdata in de administratie beschikbaar is en hoe deze op een eenvoudige en eenduidige wijze te ontsluiten valt. Daarnaast zijn de belangrijkste sturingsparameters voor de organisatie in kaart gebracht. Per parameter is een uniforme drempelwaarde vastgesteld. Zodra het project één van de drempels overschrijdt, wordt er op een doeltreffende wijze een risico in het project geïdentificeerd.

Vervolgens is de financieel deskundige en/of projectleider aan zet om het geïdentificeerde risico te beoordelen, wat de bijsturingsactie wordt en of het risico te koppelen valt aan een bedrag. Het opzetten van een projectenmonitor vergt een éénmalige tijdsinvestering. Uiteraard is het daarna zaak de monitor zelf periodiek te herhalen om zo de projecten met een risico inzichtelijk te hebben en te bewaken op voortgang.

Nieuwsgierig geworden naar wat een projectenmonitor voor uw organisatie kan betekenen. Neem vrijblijvend contact met ons op om hierover van gedachte te wisselen.

Hofmeier: betrokken partner in het onderwijs
Het verzorgen van kwalitatief goed onderwijs is het uitgangspunt van Onderwijsorganisaties. Het verzorgen van een gezonde bedrijfsvoering is een steeds belangrijkere voorwaarde om de kwaliteit van het Onderwijs te kunnen bieden. Hofmeier helpt organisaties hun ambitie waar te maken. Dit doen we door samen met u de financiële functie te optimaliseren.

Voornaam*
Achternaam*
Velden met * zijn verplicht
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.