Terug naar JARENLANGE EXPERTISE

Rendabel verduurzamen I Column CM I Rens Linssen

De druk vanuit de politiek op woningcorporaties om fors in te zetten op verduurzamen, is voelbaar. Corporaties zijn immers een dankbaar doelwit. Door de miljoenen woningen die ze beheren, is er qua milieuopgave snel en flink te scoren. De vraag voor elke controller zou hierbij eigenlijk moeten zijn: hoe draag ik er aan bij dat het verduurzamen van het woningbestand zo rendabel mogelijk en binnen de financiële speelruimte gedaan wordt?

Reken verschillende scenario’s door
Rondom verduurzamen worden besluiten nog vaak genomen zonder diepere financiële gedachte erachter. Als bijvoorbeeld een complex moet worden gerenoveerd, wordt vooral technisch gekeken wat er het eerst gedaan moet worden: dubbel glas, energiezuinig maken of gasvrij, of een combinatie daarvan? Maar dat is op de lange termijn financieel gezien niet altijd de beste keus. Als je rendabel wilt verduurzamen, is het zaak verschillende scenario’s goed door te rekenen: wat gaan we doen, in welke volgorde, hoe gaan we het financieren en wat zijn de financiële consequenties daarvan?

Maak gebruik van een rekenmodel
Om verschillende scenario’s snel door te kunnen rekenen, is een rekenmodel handig. Door in zo’n rekenmodel verschillende variabelen in te voeren, kun je direct zien wat bepaalde keuzes bijvoorbeeld met de cashflow van de corporatie doen, of met de waarde van het woningbestand. Je kunt doorrekenen wat de financiële implicaties zijn voor de verschillende belanghebbenden en hoe de verduurzaming het beste in de exploitatie opgenomen kan worden. Zo krijg je onder meer snel inzicht in de besparingen op de lange termijn, maar ook inzicht in wat de gevolgen zijn als je de huur verhoogt of wat er gebeurt als je de kosten voor verduurzamen mag aftrekken van de verhuurdersheffing.

Pak je rol!
De omgeving waarin je opereert als controller is niet statisch, je rekenmodel kan dat dus ook niet zijn. Daarom is het van belang dat je je rekenmodel regelmatig update naar aanleiding van veranderingen, zoals in de wetgeving over het rapporteren van financiële gegevens. Dat vraagt van jou als controller dat je ervoor zorgt dat je kennis altijd up-to-date is.

Consulteer daarvoor partijen uit je omgeving en doe je voordeel met hun kennis, en ga in gesprek met collega’s om van hen te horen hoe zij tegen zaken aankijken. Wetgeving kan immers multi-interpretabel zijn, denk bijvoorbeeld aan het berekenen van de waarde van het woningbestand. Als controller breng je dan niet alleen financiële en bedrijfskundige kennis in, maar ben je tevens gesprekspartner, toetssteen en adviseur van je collega’s. Ook als het gaat om rendabel verduurzamen. Dus durf deze rol te pakken!

Deze column is geplaatst in CM: 1 2019.

Voornaam*
Achternaam*
Velden met * zijn verplicht
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.