Terug naar JARENLANGE EXPERTISE

De businesscontroller is een financieel-economisch expert die de directie en het management voorziet van input en advies, zodat zij de juiste strategische beslissingen kunnen nemen. Tot zover niets nieuws onder de zon. Echter, om het controllersvak optimaal te kunnen uitoefenen is de beschikbaarheid van actuele gegevens essentieel. En met actueel bedoel ik realtime, dus iedere seconde van de dag toegang tot de laatste cijfers hebben. Toch is dat in een schrikbarend aantal organisaties niet de werkelijkheid.

Dappere pogingen

Veel organisaties doen dappere pogingen om dit voor elkaar te boksen. Ze willen mee met de technologie en gebruikmaken van nieuwe of betere inzichten die ze daardoor verkrijgen, maar weten niet waar te beginnen. En dus starten ze met een systeem zonder de consequenties en gevolgen ervan te overzien. Bij de implementatie komt vervolgens naar voren dat het toch wel heel veel werk is, het niet zomaar een-op-een te koppelen is aan de al bestaande systemen, en iedereen eigenlijk te druk is om het er maar bij te doen. U voelt ’m al aankomen, er is iets te groot gedacht en het grote afhaken – ‘Laat maar even zitten voor nu’ – is begonnen.

Interactief dashboard

Zo hoeft het niet te gaan. Een interactieve financial & business dashboard is een prachtig instrument om continu toegang tot de laatste cijfers te hebben en snel te realiseren met de dashboard-in-één-dag-methode. Het is goed om dit samen met een externe specialist als volgt op te pakken:

  • Zet de vier belangrijkste key perfomance indicators (KPI’s) voor de organisatie op een rij.
  • Bepaal welke interne databronnen hiervoor nodig zijn. Bijvoorbeeld een leveranciersbestand, klantenbestand, et cetera. Ofwel, wat in de organisatie moet kunnen ‘praten’ met het dashboard om informatie te kunnen ophalen? Deze data wordt gekoppeld en automatisch geüpdate.
  • De laatste stap is de visualisatie van het dashboard, de vier KPI’s zijn hiervoor de basis. Het basisframe staat nu en is gemakkelijk te gebruiken. Specifieke analytische gegevens zijn snel boven water te krijgen.

Modulair en schaalbaar

Nu er een volledig werkend interactief dashboard is, kan er naar hartenlust worden uitgebreid. Het dashboard kan namelijk gemakkelijk worden verrijkt met extra functies. Maar ook hier geldt: denk groot, begin klein. Ofwel, implementeer stap voor stap, zo is het voor iedere gebruiker te behappen. Met een interactief dashboard is het voor de controller een koud kunstje om op ieder gewenst moment – ja, ook in de file of in de rij voor de kassa – met een paar klikken actuele informatie te bekijken en daarop te acteren.

Voornaam*
Achternaam*
Velden met * zijn verplicht
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.