Terug naar JARENLANGE EXPERTISE

‘En we moeten door.’ Aldus zangeres Davina Michelle in haar megahit. Een tekst die ook van toepassing is op controllers. Het vakgebied van de controller ontwikkelt zich namelijk in rap tempo, alleen ontwikkelt de controller zich (te) langzaam. Daar valt dus een slag te maken.

Uitdagingen

Process mining, data mining, data analytics, artificial intelligence: de technische ontwikkelingen gaan razendsnel. Informatie is in no time beschikbaar, en de hoeveelheid is enorm. Deze digitalisering heeft flinke impact op de rol van de controller en brengt uitdagingen met zich mee. Gaat de controller die uitdaging niet aan, dan kan hij in de toekomst zijn taak niet meer goed uitoefenen: het management adviseren zodat de organisatie besluiten neemt in lijn met de doelstellingen.


Niet blind

Dat het in de praktijk soms lastig is om aan te haken bij de ontwikkelingen, ligt niet alleen aan de controller. Een professional is natuurlijk niet blind voor wat er in zijn vakgebied gebeurt. Het heeft ook te maken met de professionaliteit van de organisatie waarin de controller werkt. Sommige organisaties zien het belang van de digitale ontwikkelingen niet in. Sommige zijn gewoonweg niet voldoende geëquipeerd om mee te gaan in de digitale technische ontwikkelingen, omdat de ‘ontwikkelgraad’ van de organisatie op een laat pitje staat. Dus, óf ze willen niet, óf ze kunnen niet omdat ze niet weten hoe. Allemaal zaken die de controller – en dus de organisatie – belemmeren.

Aan de bak

De controller moet ‘aan de bak’ om hier verandering in aan te brengen. Dat is niet een kwestie van even aan wat knoppen draaien in de organisatie en klaar is kees.

  • Begin bij jezelf: wees nieuwsgierig naar nieuwe mogelijkheden en andere manieren van werken. Heb daarin een open houding.
  • Verdiep je in de ontwikkelingen, volg trainingen. Leer, leer, leer.
  • Werk samen. Ga het gesprek aan met onder meer data engineers en software engineers. Onderzoek samen de mogelijkheden om data te vertalen naar doelstellingen.
  • Betrek alle belanghebbenden erbij, neem weerstanden weg bij de mensen die anders moeten gaan werken. Verbind mensen met elkaar.
  • Begin klein. Maak het concreet en hanteerbaar. Dus geen enorm plan van aanpak, waar lang over gedaan wordt en dat negen van de tien keer verdwijnt in een la. Kijk waar je een slag kunt maken en begin.

Spin in het web

Kortom, wacht niet af. Neem de organisatie mee, wees slagvaardig. Als controller ben je meer dan de financiële man of vrouw. Je bent de bedenker, motivator, verbinder, netwerker, spin in het web én aanjager!

Bron CM Magazine #3 2021

Voornaam*
Achternaam*
Velden met * zijn verplicht
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.