Terug naar JARENLANGE EXPERTISE

Jasper en Maurice zijn twee nieuwe aanwinsten binnen het Hofmeierteam. De twee stagiaires volgen beiden de opleiding Finance & Control aan de Hogeschool van Amsterdam. Zij ronden gezamenlijk de studie af met het onderzoek naar de grenzen van de ICR en LTV binnen de woningcorporatiesector.

Hofmeier heeft al langer goed contact met onderzoekers binnen de Hogeschool van Amsterdam, waaronder met Gert de Jong. Hij heeft Jasper en Maurice aangeraden bij Hofmeier te solliciteren. Gert de Jong voert samen met het Zijlstra Center (VU) en Hofmeier een groot onderzoek uit bij meerdere woningcorporaties, genaamd ‘Van Goeden Huize’. Dit onderzoek is gericht op de manier van invullen van de onafhankelijke control functie en is bedacht door en tot stand gekomen in overleg met Wobbe van der Meulen (Hofmeier).

Tijdens de sollicitatiegesprekken bleek dat de Jasper en Maurice de juiste studenten waren voor het onderzoek. Na een gesprek met de jongens groeide het vertrouwen en kregen zij de verantwoordelijkheid om het onderzoek uit te voeren voor Hofmeier. Een goede klik tussen Wobbe van der Meulen en de studenten onderling vormde een mooie basis. Beide studenten zijn zeer geboeid in de corporatiesector en ondervinden zelf ook last van het woningtekort, uit huis gaan is voor hen op het moment niet weggelegd.

Het onderwerp van het onderzoek is zeer actueel en relevant. De huidige staat van de corporatiesector is boeiend. Een nationaal tekort aan woningen en (te) lage investeringsmogelijkheden zorgen bij corporaties voor problemen. Restrictief beleid vanuit de overheid en toenemende kosten zijn onder meer de oorzaak van een gemarginaliseerde financieringscapaciteit. Volgens de Aw bereiken corporaties tussen 2035 en 2050 de grenzen van de ratio’s (ICR & LTV), maar Hofmeier voorziet in de praktijk bij de corporaties waar zij nu actief is al op kortere termijn problemen. Dat vraagt om nader onderzoek. Daarom dit afstudeeronderzoek en deze stages.

De stage ging in maart van start, waarbij meteen structuur werd aangebracht in het onderzoek. Duidelijk is geworden dat voor gedegen onderzoeksresultaten er medewerking van corporaties nodig is. Enquêtes en interviews zijn van belang om op breder niveau te kijken naar de huidige problematiek in de sector. Jasper en Maurice zijn momenteel druk bezig om met verschillende corporaties de problemen te bespreken.

Graag willen wij met zoveel mogelijk corporaties in gesprek om een “accuraat” beeld te krijgen van de ontwikkeling van de ICR en de LTV de komende jaren in de corporatiesector. Mocht u geïnteresseerd zijn in het onderzoek of een deelname hieraan staat het u vrij contact op te nemen. Deelname aan het onderzoek is anoniem (tenzij u anders aangeeft).

Bent u werkzaam als controller of finance manager bij een woningcorporatie?

Klik hier om deel te nemen aan het onderzoek. 

Voornaam*
Achternaam*
Velden met * zijn verplicht
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.