verandering

Omarm verandering

Terug naar JARENLANGE EXPERTISE

De maatschappij, overheid, organisaties, wet- en regelgeving, digitalisering en automatisering, alles is volop in beweging. Beweging zorgt voor verandering. Dat vraagt ook om een ander menstype en andere competenties voor finance en control.

De overheid legt steeds meer verantwoordelijkheden bij organisaties – denk aan woningcorporaties, gemeenten, onderwijsinstellingen – met concrete en harde afspraken waaraan moet worden voldaan. Dat maakt dat er meer afstemming vooraf nodig is in plaats van controles achteraf en er maar op vertrouwen dat de informatie uit de organisatie zelf komt. Communiceer, overleg, weet wat de medewerkers naast je, boven je en onder je doen. Werk samen op een efficiënte manier.

Structuur en processen

Door fusies, samenwerkingsverbanden, nieuwe wet- en regelgeving, verandert de structuur van organisaties. Daardoor veranderen processen en de inrichting van de organisatie ook. Vaak blijft de P&C-cyclus daarbij achter, waardoor gewenste informatie domweg niet beschikbaar is, en moeilijk of niet te controleren is of doelstellingen bereikt worden en welke middelen daarvoor nodig zijn. Blijf nieuwsgierig en houd ogen en oren open.

Speelveld

De ontwikkeling van de functie van controller naar sparringpartner van het MT en de directie én het ontstaan van gespecialiseerde functies als de compliance officer zorgen voor een ander speelveld. Zorg voor voldoende strategisch inzicht om het management goed te kunnen adviseren, schat de impact van het heden in voor de toekomst en acteer daarop. Blik vooral niet alleen terug, kijk ook vooruit.

Relatie accountant

Door de toegenomen risico’s stellen accountants steeds hogere eisen aan de kwaliteit van de aangeleverde informatie. Wees goed voorbereid op de jaarlijkse accountantscontrole: data op orde en heldere afspraken zowel in- als extern over wie wat doet. Schakel externe expertise in – fiscalisten, ICT-specialisten, of extra handjes om te veel werk weg te werken – dat ontlast de financiële functie en levert een soepel jaarwerktraject op.

Naar buiten gerichte blik

Al deze veranderingen maken een naar buiten gerichte blik en het naar binnenhalen van de buitenwereld noodzakelijk. Omarm verandering, maar duik niet bovenop elke verandering met allerlei aanpassingen. Houd goed voor ogen wat nodig is en wat niet. Het moet zinvol en kosteneffectief zijn.

Meer weten over dit onderwerp?

Voornaam*
Achternaam*
Velden met * zijn verplicht
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.