Terug naar JARENLANGE EXPERTISE

Fiscaal waarderen, verliesverdamping, fiscale planning en meetbaarheid vastgoedstrategie
Veel Hofmeier professionals en relaties kwamen naar Leiden bijgepraat te worden op actuele thema’s binnen de corporatiesector. Dit keer een volledige kennis update op het gebied van fiscale actualiteiten en vastgoedstrategie. En achteraf natuurlijk uitgebreid napraten met een hapje en drankje. Lees de terugblik.

Financiële en fiscale actualiteit in a nutshell
Ton van Balen (Dudok Bouw en Vastgoedrecht) en Wobbe van der Meulen (Hofmeier) hebben een uiteenzetting gegeven van de fiscale actualiteiten bij Woningbouwcorporaties.
Zij schetsten:

 • welke fiscale maatregelen er in totaal over woningcorporaties zijn uitgestort en wat er nog aan zit te komen.
 • welke mogelijkheden er zijn om je fiscale positie te optimaliseren:
  – Dossiers op orde;
  – Fiscale positie goed afstemmen op de jaarlijks wijzigende fiscale regelgeving;
  – Slim omgaan met een aantal fiscale faciliteiten;
  – Kritisch zijn op de standpunten van de fiscus en zorgen voor een goede onderbouwing bij het innemen van fiscale standpunten.

En er werd specifiek stilgestaan bij de mogelijkheden om fiscaal af te waarderen, het voorkomen van verliesverdamping en fiscale planning.

Tips
Veel bruikbare tips kwamen langs om rekening mee te houden!

 • Ga in vooroverleg met de gemeente over de WOZ waardering;
 • Zorg dat je bij bent met fiscale administratie en aangifte om zo als corporatie op het gebied van tax planning in control te kunnen zijn;
 • Voorkom tijdig verliesverdamping (vanaf 2019 nog maar 6 jaar).

De meetbaarheid van de vastgoedstrategie helder in beeld
Vervolgens presenteerde Arie Stapper aan de hand van een model hoe corporaties de meetbaarheid van de vastgoedstrategie helder in beeld kunnen krijgen. Dit door alle complexen in te delen in vier kwadranten. Op dit topic is hij onlangs Cum Laude op afgestudeerd voor de opleiding Internationale Bedrijfskunde aan de Business School Nederland. Hierbij was het onderzoek opgebouwd uit twee fases:

 • Fase 1 (soft-methode): alle complexen laten labelen door 4 disciplines uit de corporatie
 • Fase 2 (hard-methode): wetenschappelijk toetsten aan de hand van data en criteria

En wat bleek? Beide methodes toonden dezelfde resultaten! Hij benadrukte nogmaals dat er heel veel kennis bij de mensen in uw organisatie zit. Daar kon zelfs geen wetenschappelijke toetsing tegenop. Maak daar gebruik van!

Arie stapper : model meetbaarheid van vastgoedstrategie

Primair maatschappelijk, Primair financieel, Pareltjes, Zorgenkindjes?
Dit model geeft in één oogopslag een goed beeld van de vastgoed portefeuille en van de (vastgoed) opgave voor de corporatie. Welke complexen zijn er bijvoorbeeld zorgenkindjes en dienen aangepakt te worden? Doordat dit model een helder inzicht geeft, creëert het direct draagvlak binnen en buiten de organisatie! Zo krijgt u alle stakeholders mee, zowel huurders als gemeenten en RvC.

Meer informatie?
Nieuwsgierig naar het instrument dat Hofmeier kan worden aangeboden, waarmee je de invloed van keuzes die u maakt en van externe ontwikkelingen op uw fiscale positie kunt simuleren? Of hoe u vastgoedsturing nog effectiever maakt? Neem dan contact met ons op, want wij helpen graag. Samen bereiken we meer!

Geïnspireerd blijven?
Wilt u precies weten wat er speelt in corporatie-land en welke aandachtspunten er op de agenda staan voor de komende tijd? Meld je dan aan voor de inspiratiemail en laat je inspireren. Zo mist u niets meer!

Voornaam*
Achternaam*
Velden met * zijn verplicht
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.