De redenering is vrij simpel maar wel nodig om een gezond financieel kader te scheppen binnen een organisatie; op je werk omgaan met het geld van “de baas” zoals je dat met je eigen geld ook zou doen.
Financieel bewustzijn
Wanneer men na een privé aankoop te weinig geld terug krijgt, zal 99 procent van de mensen onmiddellijk reageren en om uitleg vragen. Zo zouden budget verantwoordelijken binnen een organisatie ook moeten reageren bij ontvangst van een foutieve factuur. Als het met de financiën van de werkgever goed gaat, profiteert de werknemer daar ook van mee en nog belangrijker in de sector van woningcorporaties; de huurder. Dit kan mede door een goede kostenbeheersing binnen de organisatie, waarbij medewerkers prognoses maken van, verantwoordelijkheid dragen voor en verantwoording afleggen over de besteding van de beschikbare middelen binnen uw organisatie.
Kostenbeheersing
Kostenbeheersing is bij woningcorporaties in het verleden veelal een “ondergeschoven kindje” geweest. In het verleden is er nooit noodzaak geweest al te strak op de financiën te sturen. Corporaties werden gesubsidieerd, dus sprake van tekorten was er niet. De laatste jaren is dit veranderd, mede door de ontstane crisis. Er moet nu beter op de financiën gelet worden om als woningcorporatie te kunnen overleven. Ook van overheidswege is meer nadruk gekomen op de doelmatige besteding van maatschappelijke middelen, en worden overschotten afgeroomd ten gunste van de schatkist.
Benchmarken en verbeteren
Door de invoering van de Aedes Benchmark is de vergelijking tussen corporaties gemakkelijker geworden. Vragen die naar aanleiding van de uitkomsten kunnen worden gesteld zijn -onder andere- of de organisatie toegerust is op deze nieuwe situatie. Hebben de medewerkers de benodigde ‘skills’ om in te spelen op deze nieuwe, zakelijke, benadering? “Scherp inkopen” gebeurt dit wel binnen de corporaties? Hoe gaan andere woningcorporaties om met kostenbeheersing? Wordt het ERP systeem wel optimaal benut? Is de functiescheiding voldoende ingebed? Aanleiding genoeg om binnen uw organisatie te onderzoeken wat er verbeterd en geoptimaliseerd kan worden, waarbij nadrukkelijk gekeken wordt naar het aanwezige menselijk kapitaal in uw organisatie.
Kostenbeheersing en optimalisatie
Wij kunnen u helpen bij het analyseren van de optimalisatie voor uw organisatie. Onze professionals beschikken over actuele kennis met betrekking tot wet- en regelgeving en operationele ervaring in het implementeren van verbetertrajecten met betrekking tot kostenbewustzijn en kostenbeheersing. Graag denken zij met u mee bij het uitwerken van de verdere ontwikkeling van kostenbewustzijn en kostenbeheersing. Uiteraard kunnen wij u ook ondersteunen bij de implementatie van nieuwe werkwijzen en begeleiding van uw medewerkers en treden wij op als sparringpartner in dit proces, zodat u zich kun richten op uw kerntaken.
Wilt u meer weten?
Wilt u weten hoe we u kunnen helpen op het gebied van kostenbeheersing en optimalisering? We wisselen graag van gedachten met u.