Terug naar JARENLANGE EXPERTISE

Talentmanagement | Column CM | Kittie Hendriks

Ik had eens een collega, het type stille werker, die elke taak die ik voor hem had meteen uitvoerde. Toen hij in dienst kwam, was zijn Excelkennis onder de maat en heb ik hem de meest gebruikte functies uitgelegd. Na een tijdje vertelde hij dat hij op YouTube filmpjes over Excel bekeek. Hij was er zo enthousiast over dat ik hem aanmoedigde daar elke dag wat tijd voor in te ruimen. 

 Als collega’s met een Excelprobleem bij me kwamen verwees ik ze naar hem door. Zij waren blij met zijn snelle respons, zagen zijn toegevoegde waarde en gingen ook andere vragen stellen aan hem. Hij groeide daardoor in zijn rol als financieel dienstverlener en voelde zich meer gewaardeerd.

Talentmanagement
Dat iedereen talenten heeft, staat buiten kijf. Maar je moet ze wel herkennen. Talentmanagement start bij het begeleiden van medewerkers bij het op zoek gaan naar hun talenten. De insteek hierbij is: wat gaat ze goed en makkelijk af, wat zijn hun drijfveren, waar krijgen ze energie van? Vervolgens is het de kunst om de taakverdeling aan te laten sluiten bij de talenten van je medewerkers. Een ding is daarbij zeker, met één keer per jaar een functioneringsgesprek voeren kom je er niet. Financieel experts als controllers, die een team of een financiële afdeling aansturen, doen er goed aan regelmatig een vinger aan de pols te houden. 

Vraag en faciliteer
Coaching on the job is hiervoor een prima instrument. Zijn de medewerkers tevreden met de taakverdeling? Vinden ze dat ze genoeg autonomie hebben? Wat gaat volgens hen niet goed? Vinden ze dat ze zich voldoende kunnen ontwikkelen? Ga eens naast een medewerker zitten om te kijken wat het werk precies inhoudt, hoe het wordt uitgevoerd en beleefd. Vráág wat iemand leuk of lastig vindt. Kijk vervolgens hoe je iemand beter kunt faciliteren zodat het werkplezier groter wordt en de resultaten verbeteren.

Valkuilen
Een valkuil is medewerkers alleen dat te laten doen waar ze goed in zijn, maar waar ze geen energie meer van krijgen. Als dat zo is, is de kans groot dat mensen op zoek gaan naar een job waarin ze wel hun ei kwijt kunnen. Waak er ook voor dat medewerkers niet stuklopen op hun talent. Zo moest ik op een gegeven moment mijn hulpvaardige collega uit het voorbeeld aan het begin van dit verhaal adviseren zijn grenzen te bewaken opdat hij zijn eigen werk geconcentreerd kon uitvoeren.

Wil je weten of je op de goede weg bent, maak dan gebruik van de questionnaire ‘The Gallup Q12’, wereldwijd het meest effectieve onderzoeksinstrument om medewerkersbetrokkenheid te meten. Mijn inspiratiebron is het levendig geschreven boek ‘Weg met alle regels’ waarin op basis van onderzoek de relatie tussen arbeidsvreugde en excellente organisaties wordt beschreven. Daarin is te lezen wat een organisatie kan bereiken als het talent herkent, waardeert, faciliteert en ontwikkelt. Een aanrader!

Deze column is geplaatst in CM:8 2018

Voornaam*
Achternaam*
Velden met * zijn verplicht
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.