Terug naar JARENLANGE EXPERTISE

Financiële marktwaardering | Column CM | Johan Westerhuis

Toen de Woningwet in 2015 werd aangepast moesten woningcorporaties de waarde van hun bezit c.q. de totale vastgoedportefeuille berekenen op basis van de marktwaarde in verhuurde staat. De financiële marktwaardering is een hele klus. De nieuwe manier van berekenen is nu nog vaak een tijdrovende operatie… 

Woningcorporaties hebben een mooie maatschappelijke taak: het bouwen, beheren en verhuren van goede woningen voor een betaalbare prijs aan mensen met een kleine portemonnee. Een corporatie streeft daarbij niet naar winst, het is geen commerciële verhuurder.

We weten allemaal dat er in de corporatiewereld nogal wat reuring is geweest. Tijdenlang werden de media gedomineerd door negatieve berichtgeving. Al die perikelen hebben ervoor gezorgd dat de Woningwet in 2015 werd aangepast. De overheid heeft heldere spelregels opgesteld, zodat voor alle betrokkenen duidelijk is wat kan en mag en wat niet.

Door de nieuwe woningwet moeten corporaties vanaf 2016 de waarde van hun bezit c.q. de totale vastgoedportefeuille berekenen op basis van de marktwaarde in verhuurde staat. De marktwaardering van al die panden is belangrijk, want daarop baseren corporaties hun toekomstige beleid. Deze nieuwe manier van werken is een hele omschakeling voor woningcorporaties en de financiële professionals die daar werken. Het is een compleet andere manier van berekenen en een – nu nog – veelal tijdrovende operatie.

Cijfers alleen zijn niet voldoende
Uiteraard zijn hier software tools voor, zoals Wals en FMP. Prognosemodellen die de financiële professionals van corporaties gebruiken en die inzicht geven in corporatiebrede financiële kengetallen en bijdragen aan het opstellen van een goede jaarrekening. Maar cijfers alleen geven niet voldoende informatie. Voor veel corporaties is het nog een uitdaging dit tijdig en tot in detail op orde te krijgen.

Samen puzzelen
Het is mooi om samen met de financiële corporatieprofessional de puzzel op te kunnen lossen. Maar dit werkt niet alleen voor de corporatiewereld zo. Voor iedere organisatie die te maken krijgt met grote nieuwe ontwikkelingen in de markt is het niet onverstandig om eens met een objectieve professional aan tafel te gaan zitten om van gedachten te wisselen. Een extern specialist kan u helpen sneller inzicht te krijgen in wat de wijzigende wet- en regelgeving voor impact kan hebben op de financiële bedrijfsprocessen.

Zo gaat er geen kostbare tijd verloren, kan kennis snel worden gedeeld en kan de financiële professional zich richten op waar hij toegevoegde waarde kan leveren: adviseren aan het management over financiële, bedrijfskundige en strategische vraagstukken. En op die manier dus bijdragen aan een goede (portefeuille)strategie en goed toekomstig beleid.

Deze column is geplaatst in CM:7 2018

Voornaam*
Achternaam*
Velden met * zijn verplicht
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.