Terug naar JARENLANGE EXPERTISE

De controller en de accountant: samen sterk

Column van Willem in CM

Niet zo lang geleden zat ik aan tafel met een controller van een woningcorporatie en een externe accountant. De aanleiding was een verschil in de financiële waardering door de controller van het woningbezit van de corporatie. En wel een financieel verschil van 200 miljoen euro in één jaar tijd. Waar vorig jaar hetzelfde woningbezit werd gewaardeerd op 530 miljoen was dat nu 330 miljoen.

Foutje van een van beide partijen? Nee, zeker niet. De afgelopen jaren is er qua wet- en regelgeving veel veranderd in corporatieland als gevolg van de invoering van de Woningwet 2015. Aanpassingen in wet- en regelgeving, hoe goed bedoeld en zinnig ook, zorgen soms voor onduidelijkheid. De controller kan zaken anders interpreteren dan de accountant. Dat zorgt voor een hoop gedoe, veel navraagwerk, extra overleggen tussen controller en accountant – soms zelfs tot diep in de nacht want die jaarrekening moet wel worden aangeleverd – en leidt regelmatig tot vertraging van het aanleveren van de jaarrekening en uiteraard tot extra kosten. En geloof mij, ondanks dat de accountant een hogere nota kan uitschrijven, wordt hij niet blij van al die hobbels.

Hoe beperk of voorkom je dit soort voorvallen? De sleutelwoorden zijn hier: betere afstemming vooraf en niet pas als de jaarrekeningcontrole in beeld komt. Veranderen er zaken, bijvoorbeeld qua wet- en regelgeving, kijk dan als controller wat dit betekent voor de organisatie en toets bij de accountant of je interpretatie klopt. Aan de andere kant heeft ook de accountant een proactieve rol richting de controller bij wijzigingen. Spreek door welke punten anders zijn. Heb je allebei hetzelfde beeld? Overleg, deel, vul elkaar aan. En dat graag op voorhand, door het jaar heen, en niet pas tijdens de jaarrekeningcontrole, want dan ben je echt te laat. Het is belangrijk om partnership te creëren om zo tot een vlotte controle en afstemming en een goedkeurende accountantsverklaring te komen.

Bent u benieuwd hoe het is afgelopen met het verschil in die financiële waardering aan het begin van dit verhaal? Door de nieuwe parameters en gewijzigde definities veranderde de waarderingsgrondslag van bezit voor corporaties. Dat zorgde voor die 200 miljoen euro verschil. De accountant koppelde terug naar zijn hoogste sectorhoofd dat dit toch niet de bedoeling kon zijn van de Woningwet 2015. Vervolgens is er overleg geweest met de overheid en dat heeft onlangs geleid tot een aanpassing in de Woningwet. Een terechte aanpassing, maar door eerder en frequenter contact en overleg tussen controller en accountant had een hoop stress en druk voorkomen kunnen worden.

Deze column is geplaatst in CM:4 2018

Voornaam*
Achternaam*
Velden met * zijn verplicht
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.