Terug naar JARENLANGE EXPERTISE

Er wordt veel gesproken en geschreven over de rol van de controller. Maar bestaat dé controller eigenlijk wel? In 2007 zei onze koningin Máxima in een toespraak dat dé Nederlandse identiteit niet bestaat, omdat Nederland te veelzijdig is om in één cliché te vatten. Hiermee gaf ze aan dat doordat de mens en/of zijn omgeving verandert, daarmee ook de Nederlandse identiteit verandert.

Eigenlijk geldt dit ook voor de rol van de controller. In de loop der jaren heeft de controllersfunctie en enorme ontwikkeling doorgemaakt. Vaststaat dat de rol van de controller ook in de toekomst aan verandering onderhevig zal zijn, onder andere door technologische ontwikkelingen, maatschappelijke ontwikkelingen en organisatorische ontwikkelingen. Daar kun je als controller dus maar beter op voorbereid zijn.

De controller in vroegere jaren

Wanneer we het vroeger over de rol van de controller hadden, was deze rol vooral verantwoordelijk voor het in financieel in controle zijn van de organisatie. Vaak was het hoofd financiën ook de controller. De functie en werkzaamheden waren voornamelijk gericht op het registreren en controleren van transacties en het opstellen van rapportages gebaseerd op hoe het in het verleden is gegaan. Het afleggen van financiële verantwoording speelde een grote rol.

De controller van nu

Als gevolg van technologische ontwikkelingen zoals digitalisering zie je de rol van de controller langzaam verschuiven van financial controller naar business partner. De blik is nu niet meer naar het verleden gericht, maar juist naar de toekomst gericht. Natuurlijk is het daarbij vanzelfsprekend dat de basis op orde moet zijn. De toenemende digitalisering heeft ervoor gezorgd dat de controller minder tijd kwijt is aan het verzamelen van gegevens en het opstellen van financiële overzichten. Een belangrijke taak die hiervoor in de plaats is gekomen, is het ontwikkelen van goede managementinformatie waarmee (financieel) strategisch advies kan worden gegeven.

De controller van de toekomst

Hoe de rol van de controller er in de toekomst precies uit komt te zien, weten we uiteraard niet. Wat we wel weten is dat de werkzaamheden van de controller, mede als gevolg van technologische ontwikkelingen, zullen gaan verschuiven. De nadruk komt nog meer te liggen op de analytische en adviserende rol. Er is ontzettend veel informatie (data) beschikbaar, maar hoe zorg je er als controller voor welke financiële en niet-financiële data relevant zijn voor het management? En vervolgens: hoe breng je het verhaal achter deze cijfers bij het management, zodat met jouw advies het management de juiste keuzes kan maken? Naast kennis en expertise worden de persoonlijke vaardigheden van de controller (soft skills) steeds belangrijker. Zorg dat je over de muren van je eigen functie heen kunt kijken en zoek de verbinding met andere disciplines! Dan ben je klaar voor de toekomst!

Wil jij klaar zijn voor de toekomst? Neem dan deel aan de training “De rol van de controller en effectieve besluitvorming”.

Heb je het gevoel dat je in besluitvormingsprocessen in je rol als (concern)controller of manager bedrijfsvoering onvoldoende draagvlak vindt voor jouw stellingen en adviezen? En dat terwijl de rol van de controller steeds belangrijker wordt vanuit governance, maar ook vanuit de sturing op beleid.
In deze training krijg je handvatten om meer impact te hebben op de besluitvorming.

Voornaam*
Achternaam*
Velden met * zijn verplicht
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.