Terug naar JARENLANGE EXPERTISE

Hoe je als controller aantrekkelijk blijft voor de markt.

Invloed hebben op je eigen carrièreverloop, je blijven ontwikkelen als controller: wie relevant wil blijven voor de werkgever en duurzaam inzetbaar wil blijven, móet zich continu ontwikkelen en aanpassen. Stilstand is nu eenmaal achteruitgang. Doe je dat niet, dan haalt de wereld je in en val je buiten de boot.

Van life time employment…

De tijd dat je als 18-jarige bij een organisatie binnenkwam en op je 65e feestelijk werd uitgezwaaid – inclusief bitterbal en toespraak – ligt achter ons. Je leven lang werken voor één baas bestaat niet meer. Daarnaast is de klassieke boekhouder ook nog eens passé. Standaardtaken kunnen prima door computerprogramma’s worden uitgevoerd. De toegevoegde waarde van de controller ligt inmiddels in het analyseren van de verzamelde relevante data, in het vooruitkijken en inzicht hebben, en in het adviseren van het management over de verwachte ontwikkelingen in de betreffende branche.

…naar life time employability

Tegenwoordig zoeken werknemers niet de zekerheid van één werkgever, maar de zekerheid van een leven lang werk hebben. Het is dus van essentieel belang om zelfsturing aan je carrière te geven zodat je als controller aantrekkelijk en inzetbaar blijft voor de werkgever. Jezelf ontwikkelen in je vak verhoogt je marktwaarde en maakt je niet afhankelijk van een werkgever. Alleen… hoe pak je dat op in de praktijk?

  • Het begint bij jezelf. Doe aan zelfreflectie. Met een gedrags- en drijfverenanalyse krijg je inzicht in jezelf.
  • Welke vaardigheden vraagt de markt/het vak van je als controller? En hoe sluit dit aan op je eigen sterkte en zwakke punten?
  • Stel vervolgens je eigen persoonlijk ontwikkelplan op. Spar hierover met anderen, dat kunnen collega’s, maar ook vrienden of de partner zijn. Scherp het plan vervolgens aan.
  • Voer met het persoonlijk ontwikkelplan ‘in de hand’ een gesprek met je manager en/of hr. Bedenk dat de organisatie ook een belang heeft en zaken misschien liever laat zoals ze zijn, ‘omdat het toch prima loopt zo’. Het bedrijfsbelang hoeft dus niet altijd parallel te lopen met het belang van jezelf als controller.

On going process  

Jezelf blijven ontwikkelen is een continu proces. Wees proactief en zorg ervoor dat je meegaat met de veranderingen om je heen. Dat geldt ook voor hoe je jezelf ontwikkelt. Naast in de ‘collegebanken’ zitten voor een cursus, training of leertraject, kun je tegenwoordig ook op andere manieren kennis vergaren en inspiratie opdoen. Bijvoorbeeld door middel van online ted talks of podcasts over een voor het vak betekenisvol onderwerp. Blijf in ieder geval niet afwachten, pak het actief op en blijf zo employable!

Wil je verder praten over dit onderwerp of wil je meer weten over werken bij Hofmeier? Neem dat contact op !

Voornaam*
Achternaam*
Velden met * zijn verplicht
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
max-de-klerk

Max de Klerk

Sectorleider Bedrijfsleven

0648981017