Terug naar JARENLANGE EXPERTISE

Onafhankelijke Controller Arjan werkt bij zes woningcorporaties

Arjan, vertel eens wat over jezelf…!
Wat doe jij precies in je functie als Onafhankelijke Controller?

Twee jaar geleden ben ik bij Hofmeier komen werken als Finance Manager/Controller. Na zes jaar bij een corporatie in Velsen te hebben gewerkt, was ik weer toe aan een nieuwe uitdaging. Iets dat in mijn DNA zit, vrees ik. Het is nu eenmaal de aard van het beestje. De eerste twee jaar werkte ik als financieel manager en na een fusie de laatste 4 jaar als Controller. Op het laatst wist ik wat ik het komend jaar in welke maand precies ging doen en dat ging mij tegenstaan. Ik wilde weer nieuwe uitdagingen. En toen kwam Hofmeier op mijn pad.

Via een collega van Hofmeier, die ik al een jaar of zeven kende heb ik een kennismakingsgesprek gehad en na 10 minuten had ik al het gevoel dat het goed zat. Het klikte meteen uitstekend. Ik weet nog dat ik naar huis reed en mijn vrouw belde dat ik het gevoel had een andere baan te hebben. En dat was best vreemd, want het was tenslotte pas een kennismakingsgesprek. Daarna volgde nog een tweede gesprek, dat voelde wederom goed. Een maand of drie later ben ik begonnen bij Hofmeier, want ik wilde eerst alles goed achterlaten bij mijn vorige werkgever. En dat is goed gelukt. Nog steeds heb ik goed contact met mijn voormalige directeur.

In de eerste maanden bij Hofmeier heb ik zelfs nog wat fiscaal werk verricht voor mijn oude werkgever, maar ben ook vrij snel als controller voor één dag in de week in Breukelen begonnen. En daar werk ik nu nog steeds. Een maand of vier na mijn start bij deze corporatie is er een jonge enthousiaste directeur/bestuurder begonnen. Die zorgt voor een heerlijke frisse wind in de organisatie. Ik vind het een voorrecht om hier ook een bijdrage aan te mogen leveren.

Controleren en adviseren

In mijn rol ben ik betrokken bij alles wat financieel is: van begroting tot en met jaarrekening. Het leuke van mijn werk is dat ik niet alleen maar controleer, maar ook adviseer om de organisatie naar een hoger niveau te tillen. Niet alleen beoordelen, maar ook ondersteunen. Niets is zo makkelijk als te concluderen dat iets niet klopt, maar juist het verder helpen van de corporatie geeft mij voldoening. En dat is ook de belangrijkste toegevoegde waarde. Als voorbeeld noem ik investeringen. Niet alleen controle van het investeringsvoorstel met de bijbehorende berekening, maar het meedenken over het Investeringsstatuut met de daarbij behorende investeringskaders maakt het verhaal compleet. Ik merk dat opdrachtgevers dit heel erg waarderen.

Opdrachtgevers intussen, want na een project van een klein jaar als financieel manager bij een grote corporatie in de kop van Noord-Holland, ben ik op dit moment als Onafhankelijk Controller bij zes corporaties tegelijk aan het werk. En ook hier geeft het bevorderen van de synergie tussen de corporaties de meeste voldoening. In Noord-Holland hebben vijf corporaties de koppen bij elkaar gestoken en besloten om gezamenlijk een controller in te huren. Typisch een voorbeeld van hoe corporaties steeds vaker elkaar opzoeken om te gaan samenwerken. Vaak vanuit kostenbesparingen, samen sta je sterker dan alleen, maar ook om niet allemaal zelf iedere keer het wiel opnieuw uit te moeten vinden. Zo is een aantal van deze corporaties gezamenlijk aan de implementatie van een nieuw ICT-pakket begonnen. Dergelijke initiatieven zie je steeds meer.

Naast beoordelingen van financiële stukken houd ik mij bezig met het implementeren van risicomanagement (inclusief fraudeanalyses), het opstellen van een intern controleplan, het uitvoeren van interne audits, kortom alles op het gebied van Governance, Risk en Compliance.

Wat vind je het allerleukste aan je werk?

Een van de leuke dingen van dit werk is het spiegelen met directeur/bestuurders en commissarissen bij de Audit Commissie of de vergaderingen van de Raad van Commissarissen. Als directeuren mij om advies vragen en deze adviezen worden daadwerkelijk opgevolgd, geeft mij dit het absolute gevoel dat ik goed bezig bent.

Uiteraard beoordelen de directeuren mij als controller ook en gelukkig zijn alle beoordelingen heel positief. Het werk bij zes corporaties tegelijk vraagt veel, maar als alle directeur-bestuurders zonder uitzondering willen dat je in ieder geval bij hun corporatie blijft, weet je dat je goed bezig bent. En daar doe ik het voor!

De afwisseling die het werken bij verschillende corporaties tegelijk biedt, is het allerleukste aan deze baan: geen dag is hetzelfde. De ene dag doe je audits, de andere dag weer een controle van de Marktwaarde voor de jaarrekening en de dag erop weer een beoordeling van een investeringsvoorstel. En zo gaat het maar door, heerlijk.

Kun je Hofmeier eens in enkele kernwoorden samenvatten?

Als ik mijn ervaringen bij Hofmeier in een paar kernwoorden mag duiden: uitdaging, afwisseling en waardering.

Wat doe je het liefst als je niet aan het werk bent?

Ik zeg altijd: ”Ik vind mijn werk erg leuk, het kost alleen zoveel vrije tijd”, want in mijn vrije tijd ben ik een fanatiek sportvisser en biljarter en mag ik graag thuis zijn voor de verzorging van mijn kleine veestapel (geitjes, konijnen, cavia’s en kippen).

Meer weten over het werk dat Arjan doet? Of meer weten over werken bij Hofmeier?

Neem contact op met onze recruiter Sabrine de Ruijter!

 

Voornaam*
Achternaam*
Velden met * zijn verplicht
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.