Terug naar JARENLANGE EXPERTISE

Hoe kies ik de juiste BI-tool voor mijn bedrijf/organisatie?

Begin met de vraag;  Wat wil je met de BI-tool bereiken? Waarom heeft jouw bedrijf/organisatie een BI-tool nodig in haar bedrijfsvoering? Is er draagvlak vanuit de directie/management voor de implementatie van een BI-tool?

Inventariseer de informatiebehoefte

De keuze van een BI-tool hangt af van de informatiebehoefte van de organisatie en de functionele eisen aan de tool. BI-tools kunnen in de informatiebehoefte bijdragen door middel van de volgende eigenschappen;

data mining
rapportages
maatstaven voor prestaties en benchmarking
beschrijvende analyse
queries uitvoeren
statische analyse
data visualisatie
data voorbereiding.

Dat betekent dat je meer grip krijgt op wat er gebeurt en beter in staat bent om vooruit te kijken. Zo wordt het makkelijk voor de directie om strategische beslissingen te maken en te onderbouwen. 

Er zijn honderden aanbieders van BI-software die elk hun specialiteit hebben. Belangrijk is te ontdekken wat voor jouw organisatie de belangrijkste eisen zijn. 
Op functioneel gebied zal men naast de kosten (nu en in de toekomst) ook rekening moeten houden met de volgende eisen; gebruikersgemak; de hoeveelheid data dat ontsloten en verreikt kan worden; technologie binnen de ICT-architectuur; mobile BI; het kunnen delen van data; mate van cloud oplossing; inpassing in de processen van de organisatie; hoeveelheid gebruikers die met de software kunnen werken; hoe gemakkelijk het onderhoud van het systeem is. (ICT Informatie centrum)

Stel een goede business case op

Door een goede business case op te stellen, moeten alle vragen worden beantwoord om te komen tot de juiste BI-tool vanuit een breed perspectief. Kan een eenvoudig systeem voldoen in de informatiebehoefte (een beeldscherm in de central ruimte aan de muur) of moet er een uitgebreid/complexer systeem worden geïmplementeerd. Het succes van een implementatie is meer dan alleen de BI-software, ook een pro-actieve en meedenkende kennispartner die het systeem moet implementeren is van essentieel belang.

Inventariseer de wensen en behoeften

De keuze voor een BI-tool moet gebaseerd zijn op de wensen en behoeften voor de komende 2-5 jaar. Door de behoefte op korte termijn buiten beschouwing te houden, moet een niet geschikte integrale oplossing worden voorkomen.

Het is vooraf belangrijk om de visie en missie van de organisatie goed in het vizier te hebben. De indicatoren die moeten bijdragen op het sturen op de strategie en de doelen van de onderneming in de board of op management niveau. Hoe is de toegankelijkheid en de kwaliteit van de gegevens op operationeel niveau, die moeten leiden tot detailleerde stuurinformatie vanuit de BI-tool? Welke sub-bronnen zijn er allemaal beschikbaar, om de informatie uit te onttrekken?

Zorg organisatie breed voor draagvlak

Acceptatie, draagvlak en vertrouwen in de kwaliteit is een belangrijk vereiste voor het succes van een BI-tool binnen een organisatie. Hoe meer mensen de BI-tool omarmen des te groter het succes zal worden. Bij het samenstellen van een projectteam moeten naast o.a. ICT ook de (eind)gebruikers in het selectieproces betrokken worden.

Is uw bedrijf/onderneming klaar en in control voor een data gedreven organisatie? Zijn uw mensen en de processen klaar voor de implementatie van de BI-tool?
Of heeft u hulp nodig bij de keuze van de juiste BI-tool voor uw organisatie en het proces dat hier bij komt kijken? Neem dan contact met ons op!

Voornaam*
Achternaam*
Velden met * zijn verplicht
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.