Data gedreven werken, het is een brede en grote term die we ook in het publieke domein steeds vaker voorbij horen komen in de wandelgangen. Voor veel collega’s en medewerkers in het publiek domein zijn de topics hierover vaak ook bekend. “Er is zoveel mogelijk als ik de tijd zou hebben om de rapportage te maken die ik wil, of de licentie zou hebben om de uitdraaien die we nodig hebben uit de applicatie te draaien, we hebben niet echt iemand die zich puur en alleen bezighoudt met data binnen ons team, en als we die al wel hebben komt hij er gewoon niet aan toe, omdat hij of zij het er even bij doet”. Dit komt omdat data vaak niet wordt gezien als core-business in de dagelijkse taken die hij of zij uitvoert.
Het is jammer dat data gedreven werken niet wordt gezien als een belangrijk onderdeel van de dagelijkse werkzaamheden. Terwijl data juist een cruciale rol kan spelen bij het inzicht geven van financial control, maar ook om op basis van deze data tot inzichten te komen en juiste (beleids-)beslissingen te nemen.
Vanuit onze ervaring zien we vaak dat er binnen het publiek domein medewerkers zijn die het creëren van datarapportages als doel op zich zien. Dat terwijl data juist het middel moet zijn om je onderzoek en beleidsvragen te beantwoorden, jou als beleidsmedewerker te faciliteren bij het monitoren van je resultaten. Dit kan helpen bij het op tijd sturen om bepaalde resultaten te behalen.
Binnen het publieke domein is veel data beschikbaar, denk hierbij bijvoorbeeld alleen al aan de uitdraai met betrekking tot de beschikkingen in het sociaal domein. Een ander voorbeeld hiervan is de spend-analyse. Nu is het vaak zo dat deze wordt gebruikt om de crediteuren door te nemen, zodat vastgesteld kan worden of er financiële onrechtmatigheden zijn.
De spend-analyse geeft echter veel meer inzicht in allerlei andere onderzoeksvragen die een gemeente zichzelf kan stellen. Denk hierbij aan vragen zoals in welke periode zien we altijd dat er het meest personeel wordt ingehuurd? Gaat het hierbij altijd om dezelfde functie? Wat voor facturen zien we voorbijkomen van de crediteuren die betrekking hebben op ICT-applicaties die we gebruiken? Dat kan namelijk weer wat vertellen over hoe we de aanbesteding van een volgend ICT-applicatie kunnen inrichten.
De vraag is dus hoe wil je de datagegevens gebruiken en op wat voor manier wil je waarde van data zichtbaar maken in beslissingen die je neemt voor verschillende beleidsdoelstellingen. Hiervoor is de eerste stap om goed na te denken over welke onderzoek of beleidsvraagstuk je beantwoord wilt hebben. Vervolgens kan de afbakening gemaakt worden welke data er benodigd is op basis van de vraag, zodat de juiste data gegenereerd kan worden in een rapportage. Data is bij uitstek het middel om tot beantwoording van die vraag te komen.
Wil je meer weten over data gedreven werken in de publieke sector? Neem dan contact met ons op.