Terug naar JARENLANGE EXPERTISE

Uw corporatie heeft zeer waarschijnlijk een ANBI-registratie. Ter behoud van deze status dient een ANBI (= uw corporatie) onder meer te voldoen aan de publicatieplicht. Dat houdt in dat bepaalde gegevens online, op de website van de corporatie, worden gepubliceerd waarbij jaarlijks vóór 1 juli de financiële gegevens van het voorgaande kalenderjaar gepubliceerd moeten zijn.

Vanaf 1 januari 2021 dienen de zogenaamde grotere ANBI’s (waaronder dus de meeste corporaties) voor de publicatieplicht verplicht gebruik te maken van standaardformulieren. Dit “standaardformulier publicatieplicht Volkshuisvesting” is te downloaden van de website van de Belastingdienst.

Volgens de definitie van een “grote ANBI” is daar bij een corporatie sprake van als de totale lasten in het betreffende boekjaar meer bedragen dan € 100.000 en spreekt men van een niet-fondsenwervende ANBI.   

In mijn praktijk als controller zie ik dat de jaarcijfers keurig op hun website gepubliceerd, maar niet bekend is dat dit met een standaardformulier dient te geschieden. Helaas betekent dit weer extra werk maar onvermijdelijk om de ANBI-status te behouden.

Mocht u dit standaardformulier voor het boekjaar 2020 nog niet hebben ingevuld dan adviseer ik u dit alsnog te doen omdat u, als u dit niet doet, niet voldoet aan de publicatieplicht ANBI. Voor 1 juli 2022 moet het formulier ingevuld op basis van de jaarcijfers 2021.

Voornaam*
Achternaam*
Velden met * zijn verplicht
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.