Terug naar JARENLANGE EXPERTISE

Peter van Gilst – Duurzaamheid: een kwestie van doen!

Duurzaamheid: een kwestie van doen

Ik was laatst op Texel bij Stichting Woontij en had daar mijn periodieke ‘bijpraatmomentje’ met de manager financiële zaken en ook had ik de gelegenheid om de onafhankelijke controller die hier via Hofmeier is geplaatst even te spreken. Op de boot er naartoe bekroop me al het prettige gevoel dat een ieder wel herkent wanneer de boot naar de eilanden wordt genomen. Het is net of je op vakantie naar het buitenland gaat. Dit wordt niet alleen gevoed door de reis er naartoe, maar ook door de vele nationaliteiten die je om je heen hoort en ziet. Op een hypermoderne boot van de firma TESO wordt je in zo’n 20 minuten vanuit Den Helder overgezet naar Texel en alles is tot in de puntjes geregeld. Ondanks dat ik midden op de dag de oversteek maakte zat de boot nog behoorlijk vol, maar zowel bij het inschepen als het afschepen leidde dit niet tot noemenswaardige vertragingen en konden we al snel onze weg vervolgen.

Hetzelfde organiserend vermogen, aangevuld met een prima ondernemersgeest, trof ik aan toen ik het pand van Stichting Woontij betrad. Met maquettes, brochures en ander promotiemateriaal werden de nieuwe projecten, die Stichting Woontij recent heeft opgestart, in de ontvangstruimte al onder mijn aandacht gebracht. Zo werd mijn aandacht direct getrokken door de maquette van de economiewoningen die Stichting Woontij onlangs heeft gerealiseerd. Deze zogenaamde ‘LiveFree’ woningen omvatten een geïntegreerd concept voor wonen, energie en mobiliteit. De woningen ‘an sich’ leveren dus een overcapaciteit aan energie, die weer gebruikt kan worden voor mobiliteit. Uniek aan dit project is dat de gebruiker één competitief bedrag per maand betaalt voor wonen, energie en mobiliteit en dat het gaat om tijdelijke bewoning voor een aantal jaren. Dat is nog eens ‘out-of-the-box’ denken!

Wanneer je dan bedenkt dat er een jaar geleden nog geen enkele sprake was van dit project en dat het binnen een half jaar tot stand is gekomen door samenwerking tussen de gemeente, de woningcorporatie en het bedrijfsleven, dan besef je dat duurzaamheid slechts een kwestie van doen is. Naast dit pilotproject heeft Stichting Woontij nog een aantal andere unieke projecten zoals Buurtskap de Tuunen. Een buurt voor mensen die anders denken en anders durven wonen, met thema’s als ‘energiezuinig’, ‘gezellig’ en ‘een beetje tegendraads.

‘Doen is de beste manier van  denken’ was ook de boodschap die De Vrije Denkers ons meegaven op de jaarlijkse Connect Meeting woningcorporaties die wij onlangs organiseerden in de Verkadefabriek in Den Bosch. Een boodschap die ik van harte onderschrijf en waartoe ik oproep om deze als sector ter hand te nemen bij het realiseren van de energietransitie. Alleen met deze mentaliteit kunnen we onze doelstellingen gaan halen!

Ik wens u een mooie zomer toe!

Peter van Gilst, sectorleider woningcorporaties bij Hofmeier

Voornaam*
Achternaam*
Velden met * zijn verplicht
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.