Terug naar JARENLANGE EXPERTISE

Mensgericht én resultaatgericht. Het kan!

Onderwijs | Actueel
“Wat houdt een meer resultaatgerichte bedrijfsvoering dan in? Wat voor consequenties heeft dat voor mij, voor mijn afdeling, voor de docent en voor de leerlingen?” Dit zijn veelgehoorde terugkoppelingen van de werkvloer binnen het onderwijs.

De afgelopen periode heb ik een heel aantal personen gesproken werkzaam op verschillende bedrijfsvoerende rollen binnen het onderwijsdomein. Wat me vooral positief opvalt in deze gesprekken is de mensgerichte instelling. Men spreekt met passie en laat een drive zien om de interne organisatie dusdanig goed neer te zetten dat continuïteit en kwaliteit van onderwijs geborgd blijven. In de meeste gevallen staat er een prima basis binnen Finance & Control. Tegenwoordig is deze basis een randvoorwaarde om binnen de hele organisatie voorwaartse stappen te blijven zetten.

“MENSgerichte én… RESULTAATgerichte bedrijfsvoering om in de toekomst ook mensgericht te kunnen blijven als onderwijsinstelling”.

Maar om te kunnen voldoen aan die eigen doelstelling, continuïteit en kwaliteit van onderwijs borgen, zal de focus op resultaatgerichte bedrijfsvoering noodzakelijk blijven. Dit zorgt voor vragen. Wat houdt een meer resultaatgerichte bedrijfsvoering dan in? Heeft het consequenties? En zo ja, welke?

Meer begrip voor gemaakte visie en strategie!
Door een goede digitalisering van processen, gebruik van slimme non-cash betaalmiddelen en goede gegevensverwerking zijn er veel data beschikbaar. Deze data is vaak alleen niet bekend op de werkvloer of niet op ieder moment voorhanden. En onbekend maakt onbemind.

Wat draagt bij aan meer begrip?

  • Dat is een transparante communicatie naar de totale onderwijsinstelling over resultaten, probleemstellingen en keuzes voor gemaakte visie en strategie!
  • Dat is het uitdragen dat het onttrekken van data uit de systemen en het gebruik van handige dashboards net zo belangrijk is als de juiste de uitleg over wat de cijfers inhouden, waarom keuzes gemaakt worden en op welke wijze de data bijdraagt aan het ontstaan van de middellange en lange termijn strategie. Er is namelijk meer dan cijfers alleen.

Alleen zo zal er meer draagvlak zijn vanuit de werkvloer ontstaan voor gemaakte visie en strategie en komt dit terug in resultaat. 

Meer weten? Hofmeier helpt
Hofmeier is business partner voor financiële en organisatievraagstukken die gericht zijn op continuïteit, kwaliteit, transitie en capaciteit. We hebben ruime ervaring in het ontzorgen van bestuurders, CFO’s, management en (business) controllers bij complexe bedrijfsprocessen.

Wilt u weten hoe u mensgericht en resultaatgericht kan combineren en hoe wij daarbij kunnen helpen? 
Neem dan contact op met dhr. Roy de Werd via r.dewerd@hofmeier.nl of 088 572 75 55.

Voornaam*
Achternaam*
Velden met * zijn verplicht
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.