Terug naar JARENLANGE EXPERTISE

Super trots op onze professional Lieke. Zij  is geslaagd voor haar Lean Six Sigma Black Belt. Gefeliciteerd! Daar wilden wij meer van weten en gingen met haar in gesprek:

Lieke allereerst van harte gefeliciteerd! Kun je ons vertellen waar Lean Six Sigma Black Belt voor staat?

Een Lean Six Sigma Black Belt is een expert die projectmatig processen optimaliseert. Door het continu verhogen van de kwaliteit en snelheid van een proces, verbetert de klanttevredenheid. Zo blijft een organisatie scherp en gezond. Als Black Belt ben ik beter in staat om afdelingen te mobiliseren en verbeterprojecten te initiëren en op te zetten. Daarnaast ben ik ten opzichte van de Green Belt nog dieper in gegaan op de statistiek. Door in de Analyse fase te meten en statistieken bij te houden kunnen hypotheses feitelijk onderbouwd worden op een manier die voor de gehele organisatie transparant en inzichtelijk is.

Dat klinkt goed! Maar vertel wat is jouw rol binnen Hofmeier?

Bij Hofmeier ben ik werkzaam als consultant met brede kennis binnen woningcorporaties. Ik help woningcorporaties met verandertrajecten en het optimaliseren van processen. Dit doe ik op projectbasis.

Je hebt de kans gekregen om een Lean-opleiding te volgen. Pak jij je projecten nu op een andere manier aan?

Zeker! Door gebruik te maken van de kwaliteitscirkel van William Edwards Demming doorloop ik samen met de medewerkers stap voor stap de vijf fases: Define, Measure, Analyse, Improve en Control (DMAIC). Dat brengt binnen een project veel structuur met zich mee en zorgt ervoor dat verbeteringen echt door de organisatie worden gedragen.

Ik ben mij nu nog meer bewust van de weerstand die ontstaat bij het verbeteren van processen en hoe belangrijk het is om die weerstand gelijk op te zoeken en vooral niet uit de weg te gaan. Door het toepassen van statistiek kan ik inzichtelijk maken waarom een idee of oplossing wel of niet het gewenste resultaat met zich mee brengt. Dat werkt heel verhelderend en leidt tot meer begrip en acceptatie van de verbeteringen.

Als Black Belt ben je dus eigenlijk de aanjager van verbeterprocessen. Op welke manier kun je financiële afdelingen helpen?

Dat klopt, maar niet alleen de financiële afdelingen hoor! Lean Six Sigma kan organisatie breed gebruikt worden, denk aan het incassoproces of het verhuurmutatieproces van een corporatie. Hoewel Lean goed toepasbaar is door de gestandaardiseerde aanpak, vereist het een volledige omschakeling die niet van de ene op de andere dag te maken is. Lean vergt een mentaliteitsverandering van de gehele organisatie. Daarom start ik een project bij voorkeur met een Lean Awareness, waarbij ik in ieder geval alle teamleden door middel van simulaties kennis laat maken met de basisprincipes van Lean Six Sigma.

Door vervolgens samen de processen in kaart te brengen en te optimaliseren worden de medewerkers klaargestoomd om uiteindelijk zelf deze processen verder te optimaliseren. Een veel voorkomende valkuil is immers dat bedrijven Lean Six Sigma als een doel op zich gaan zien, terwijl het een middel is om het doel te bereiken. Ik leer organisaties graag tijdens mijn projecten hoe ze dit kunnen doen.

Wil je meer weten over het werk dat Lieke doet? Wil je weten hoe Lieke jouw corporatie kan helpen? Of wil je net als Lieke corporaties helpen bij vergelijkbare projecten? Neem dan contact met ons op!

Voornaam*
Achternaam*
Velden met * zijn verplicht
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.