Terug naar JARENLANGE EXPERTISE

Financiële en fiscale actualiteit in a nutshell
Hoewel het wellicht niet meteen de meest sexy onderwerpen lijken, was de bijeenkomst financiële en fiscale actualiteit die Hofmeier samen met het Kennisnetwerk Woningcorporaties en FBTA|Landmeter organiseert druk bezocht. In een volle zaal met bestuurders en RvC leden van de noordelijke corporaties werd er geanimeerd gediscussieerd over onderwerpen als de OOB status, Waardering Vastgoed, Duurzaamheidsinvesteringen en alle fiscale actualiteiten in a nutshell.

OOB status, goed voor de portemonnee van…
Door gespreksleider Ruud Vriese werden de deelnemers in hoog tempo door een aantal financiële en fiscale actualiteiten geloodst.

Vervolgens praatte Peter van Gilst iedereen bij over de gevolgen van de invoering van de OOB status. Dat het voor woningcorporaties strengere eisen met zich mee voor de accountantscontrole staat vast. Belangrijkste conclusies waren dat het vooral goed is voor de portemonnee van de accountant. En dat het ten koste gaat van de doelgroepen van de corporaties. Daarbij gaf hij een duidelijk beeld van de mogelijkheden die Hofmeier kan bieden om audit-ready te zijn. Want je wilt als woningcorporatie toch voldoen aan die strengere eisen!

Waardebergippen
Vervolgens nam Willem Kuipers de aanwezigen mee in de verschillende waardebegrippen die er zijn voor corporaties. Vooral de introductie van de beleidswaarde en nut en noodzaak daarvan leverde de nodige discussie op.

We zitten in een klem
Wat betreft duurzaamheid gaven de deelnemers aan dat veel woningcorporaties op dit moment in een klem zitten. Aan de ene kant worden corporaties financieel en fiscaal uitgeperst door de overheid, terwijl er aan de andere kant duurzaamheidsverplichtingen dreigen te worden afgekondigd. Daar een oplossing voor vinden wordt een grote uitdaging. Tijdens de discussie werden de onzekerheden die er zijn en de dilemma’s die er (nog) kleven aan het investeren in duurzaamheid uitvoerig gedeeld.  

Fiscale actualiteiten in a nutshell
De middag werd afgesloten door Ton van Balen van Dudok Bouw- en Vastgoedrecht en Wobbe van der Meulen. Zij schetsten:

  • welke fiscale maatregelen er in totaal over woningcorporaties zijn uitgestort en wat er nog aan zit te komen.
  • welke mogelijkheden er zijn om je fiscale positie te optimaliseren:
    – Dossiers op orde
    – Fiscale positie goed afstemmen op de jaarlijks wijzigende fiscale regelgeving
    – Slim omgaan met een aantal fiscale faciliteiten.
    – Kritisch zijn op de standpunten van de fiscus en zorgen voor een goede onderbouwing bij het innemen van fiscale standpunten.

En er werd specifiek stilgestaan bij de mogelijkheden om fiscaal af te waarderen, het voorkomen van verliesverdamping en fiscale planning.

Kortom genoeg kennis en inspiratie waar tijdens de borrel, nog lang werd nagesproken over de onderwerpen en andere ontwikkelingen in de corporatiesector.

Meer informatie
Nieuwsgierig naar het instrument dat door Dudok en Hofmeier kan worden aangeboden, waarmee je de invloed van keuzes die je maakt en van externe ontwikkelingen op je fiscale positie kunt simuleren? Of welke mogelijkheden we kunnen bieden m audit-ready te zijn? Neem dan contact met ons op, want wij helpen graag. Samen bereiken we meer!

Voornaam*
Achternaam*
Velden met * zijn verplicht
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.