communiceren

Jouw mening is onbelangrijk! 

Die van mij trouwens ook… jij en ik kunnen iets mooi of lelijk vinden, iets rond of vierkant vinden. En dan kan je nog gelijk hebben of ongelijk, maar uiteindelijk verandert het niets aan de werkelijkheid. Verandering kan heel klein zijn. Een kop koffie die je niet hebt opgedronken, wordt een kop koffie die je wel hebt opgedronken. Vaak associëren we verandering met iets groots - daar was een weiland, maar nu staan er huizen-. Soms ondernemen we actie om verandering te voorkomen, zoals natuurbescherming. Maar in alle gevallen is jouw mening niet zo belangrijk; het draait om de acties die je onderneemt of laat ondernemen.

Terug naar JARENLANGE EXPERTISE

Het komt bijna niet voor dat iemand zijn of haar gedrag verandert op basis van alleen een mening. Een veel effectievere aanpak is het doen van een voorstel over hoe iets anders, beter of verbeterd kan worden. Dit is iets wat we allemaal al lang weten. Als iemand bijvoorbeeld vraagt: “Drink jij je koffie zwart?”, dan zeg je vaak: “Nee, doe maar met melk.” Door dit voorstel te doen, wordt de onderliggende mening “Ik vind koffie met melk lekkerder dan zwarte koffie” direct duidelijk.

Vraag naar een voorstel

In gesprek met gemeenten, bewonersvertegenwoordiging, collega’s, zorgpartijen, maar zelfs met kinderen thuis kan het enorm effectief zijn om niet naar meningen te vragen, maar naar concrete voorstellen. En als iemand een mening uit, kun je doorvragen naar een voorstel van die persoon. Hierdoor transformeert iemand van een simpelweg een mening uiten naar een actieve deelnemer in het gesprek. Dit dwingt mensen om na te denken, verschillende opties af te wegen en keuzes te maken. Natuurlijk zijn er altijd mensen bij die op een soort ‘Geen gezeik, iedereen rijk’ manier meningen blijven geven. Maar deze mensen zetten zichzelf al snel buitenspel in een gesprek dat gericht is op voorstellen, aanvullingen en concrete acties.

Want een voorstel is een voorstel maar beweegt altijd richting actie en beweging. Het leidt tot nieuw gedrag, nieuwe afspraken of zelfs nieuwe realiteiten. Met een goed voorstel breng je verandering teweeg en draag je bij aan het verbeteren van de wereld, hoe klein ook.

Maak het concreet en duidelijk

Juist wanneer er inhoudelijk of op de relatie dingen stroef gaan, helpt het enorm om meningen buiten het gesprek te laten en over voorstellen te praten. Voorstellen zijn vaak veel concreter en begrijpelijker voor mensen dan abstracte meningen. Mensen die tijdens een meningsgerichte discussie zwijgen, hebben vaak waardevolle input wanneer er concrete voorstellen worden gedaan. Bijna iedereen heeft namelijk een intrinsieke drang om elkaar te verbeteren wanneer we zien dat iets beter kan. Daarentegen zijn we zelden geneigd om onze eigen mening bij te stellen of te zien dat iemand anders zijn of haar mening verandert op basis van wat er wordt gezegd.

Mijn idee voor prettig en efficiënt en effectief samenwerken is simpel: Doe een voorstel! 

David Snijders

Consultant Woningcorporaties

Voornaam*
Achternaam*
Velden met * zijn verplicht
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.