Op 19 september organiseerden Public Values, Hofmeier en Scope & Skills het seminar ‘handen en voeten aan vastgoedsturing’.
Na een korte introductie door dagvoorzitter Piet Klop, trapte Marc Eggermont van Taille Humaine af. Zijn betoog ging weliswaar niet specifiek over vastgoedsturing, maar veel meer over datakwaliteit en het ervoor zorgen dat de informatiestromen op orde zijn. Het op orde hebben van de informatiehuishouding is volgens Marc een voorwaarde om überhaupt te kunnen sturen. Hij liet zien hoe je zoiets op basis van een viertal principes zou kunnen aanpakken.
Vervolgens nam Jeroen Hardy van HardyCo ons mee in het belang van hold-sell analyses. Wanneer moet je vastgoed nu doorexploiteren en wanneer verkoop je. Een inkijkje in de afwegingen die je maakt op basis van wensportefeuille en financieel rendement. In beginsel lijkt verkoop altijd als het meest aantrekkelijke scenario uit de bus te komen. Jeroen liet zien wat dan toch redenen kunnen zijn om anders te beslissen.
Voor de pauze sloot René Middelkoop (bbn adviseurs en bestuurslid Comog) het eerste deel van de middag af met een blik op de toekomstige technische ontwikkelingen rond de onderhoudsbeheerpraktijk. Zijn verwachting is dat door alle technische, procesmatige en organisatorische ontwikkelingen de behoefte aan deskundigen op het gebied van vastgoedonderhoudsbeheer alleen maar zal toenemen. René benadrukte dat om te kunnen sturen op vastgoed je de belangen van alle betrokken stakeholders goed in kaart moet hebben. Hij liet een eenvoudig model zien hoe je dat kunt doen.
Na een korte pauze bestede Lambert van den Top (Reasult) aandacht aan de vele onvolkomenheden die kleven aan de huidige taxatiepraktijk en waarderingsmethoden en hoe daarmee wordt omgesprongen. Daarnaast gaf hij een kijkje in hoe waardeverschillen in vastgoed kunnen worden verklaard (een jaarlijks terugkomend pijnpunt bij bestuur en RvC bij de bespreking van de jaarrekening). Lambert toonde een model waarmee deze verschillen in kaart kunnen worden gebracht.
Sander Koomen van Aedes zoomde in op de elementen onderhoud & verbetering en duurzaamheid uit de Aedesbenchmark. Naast een heldere uitleg van de benchmark liet Sander ook zien hoe je inzichten kunt verkrijgen uit de benchmark en hoe je de gegevens kunt gebruiken om te vergelijken met andere corporaties. Om optimaal gebruik te maken van de benchmarkgegevens verwees Sander naar de mogelijkheid van bijeenkomsten (benchlearning).
De laatste presentatie was van Jet Bicker Caarten van Portaal Leiden. Zij zette iedereen weer even met beide benen op de grond door aandacht te vragen voor waar we het allemaal nu eigenlijk voor doen! Namelijk om huisvesting te verzorgen voor mensen met een smalle beurs. Prachtig allemaal dat gereken en die vastgoedsturing, maar daar hebben de huurders in eerste instantie natuurlijk helemaal niks aan. Het is uiteraard van belang voor de organisatie, maar het moet wel dienstbaar zijn aan de doelstelling!
De middag werd afgesloten door Peter van Gilst. Hij concludeerde dat er veel relevante kennis gedeeld was en bedankte de sprekers en aanwezigen.
Op de afsluitende borrel werd nog lang nabesproken over de diverse onderwerpen die de revue waren gepasseerd.