Terug naar JARENLANGE EXPERTISE

Wie? Rens Linssen, Duurzaam Financieel Consultant

Wat? Het Congres Energieprestatie 2.0  door NEN met medewerking van het Ministerie van BZK

Waar? De eerste energie neutrale evenementen locatie: Midden Nederland Hallen in Barneveld

Wanneer? 20 november 2018

Vertel, wat kwam er ter sprake?!

Tijdens het congres werd er vooruitgeblikt op de BENG-eisen die per 1 januari 2020 ingaan. Met uitspraken als ‘EPC is te halen in een lekke tent’ werd door Herman Scholten van BZK duidelijk gemaakt dat de huidige situatie écht onhoudbaar is, en dat er een duidelijker systeem moet en gaat komen. Zijn collega Arine Sijl schetste vooral politieke redenen om als land onafhankelijk te willen worden van Rusland en het Midden-Oosten, de wil om te vergroenen leek daarbij bijzaak….

Inmiddels is de NTA 8800 rekenmethode energieprestatie gebouwen al enkele maanden beschikbaar, maar de invulling van hoe deze in de praktijk toegepast gaat worden is er nog niet. Op het congres is gebleken dat de daadwerkelijke normen zoals die in 2015 voorgesteld werden in ieder geval aangepast gaan worden, maar de daadwerkelijke BENG-eisen kunnen pas in de 2e helft van 2019 verwacht worden. Directeur van DGMR Raadgevende Ingenieurs Ieke Kuijpers-van Gaalen begeleidde ons al door enkele rekenvoorbeelden, maar software waarin de nieuwe rekenmethode verwerkt is komt waarschijnlijk pas midden 2019 op de markt. Al met al was het een goedverzorgd evenement van NEN en BZK waarbij we vooruit hebben kunnen blikken op de nieuwe normen, maar concrete informatie bleef grotendeels achterwege.

Meer inspiratie?
Als Hofmeier delen we graag relevante kennis. Geïnspireerd blijven en altijd op de hoogte van alles wat hoog op de corporatie-agenda staat? Meld u aan voor de inspiratiemail of deel deze inspiratiemail met iemand die ook wat inspiratie kan gebruiken!

Voornaam*
Achternaam*
Velden met * zijn verplicht
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.