Terug naar JARENLANGE EXPERTISE

Blog | Peter van Gilst

Wat kunnen we terugkijken op een fantastische zomer waarin vele warmterecords werden gebroken. Zelf hou ik het zomergevoel altijd graag zo lang mogelijk vast en plan ik mijn zomervakantie aan het einde van de zomer. Tijdens het schrijven van deze column zijn we aanbeland in guur en koud herfstweer en moeten we geloven aan ‘kortere dagen’. Maar we gaan ons ook langzaam voorbereiden op de feestdagen! Een heerlijke tijd waarin we genieten van onze familie en vrienden en we ons terugtrekken in ons verwarmde huis. Dit laatste leek tot voor kort een gegarandeerde basisbehoefte in onze Nederlandse samenleving echter…

Dit laatste leek tot voor kort een gegarandeerde basisbehoefte in onze Nederlandse samenleving echter met de grote woningnood waar wij mee te kampen hebben, maken de kranten melding van ‘economische’ daklozen, waardoor de hulporganisaties een noodkreet slaken en de opvanglocaties propvol zitten. Dit zijn mensen uit ‘de middenmoot’ van de samenleving die door een flinke tegenslag in hun persoonlijk leven geen huis meer hebben. Je vraagt je oprecht af hoe dit in een welvarend land als Nederland kan gebeuren en of dit nu echt niet voorkomen had kunnen worden.

Een belangrijke rol voor het oplossen van deze steeds groter wordende woningnood is weggelegd voor de sector van woningcorporaties. Binnen de nationale woonagenda moeten tot 2025 jaarlijks gemiddeld 75.000 woningen worden gebouwd. Naast het sneller bouwen van meer woningen zijn het beter benutten van de bestaande voorraad en het betaalbaar houden van wonen speerpunten uit de Nationale woonagenda.

Het weer extern gefocust zijn van woningcorporaties en het invulling geven aan het oorspronkelijke bestaansrecht merken wij ook in ons werk. Waar de blik in de afgelopen jaren door de invoering van nieuwe wet- en regelgeving met name intern gericht was, worden er weer ondernemingsplannen herijkt en meerjarenplannen opgesteld waarin de huurder en haar behoeften centraal worden gesteld. Binnen de sector woningcorporaties van Hofmeier juichen we dit van harte toe. Het maakt ons werk nog interessanter omdat we betrokken worden bij scenarioplanningstrajecten, dossiers als vastgoedsturing en het doorrekenen van de vastgoedportefeuille. Ondanks de moeizame arbeidsmarkt zijn wij als consultant- en interim dienstverlener in staat geweest om kwalitatief goede mensen aan ons te binden om hiermee het hoofd te bieden aan uw vraagstukken. Wij zien de toekomst dan ook zonnig tegemoet en hebben de eindsprint ingezet naar het einde van het jaar. Van hieruit staan wij u graag te woord en zijn wij u graag van dienst mocht u een vraagstuk voor ons hebben.

Kent u professionals die ook wat inspiratie kunnen gebruiken? Deel dan de inspiratiemail.Veel leesplezier, tot de volgende editie!

Warme groeten,

Peter van Gilst
Sectorleider Woningcorporaties

Voornaam*
Achternaam*
Velden met * zijn verplicht
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.