data-waardeloos

Data is waardeloos 

“Nou David, wat zeg je nu? Data is het nieuwe goud! Na het goud kwam olie en nu is het data! Iedereen ziet dat er na de goudkoorts nu ‘datakoorts’ is. Dat is de brandstof van de huidige economie! Kijk maar naar de waarde van giganten als Google, Facebook. Hoe kan je dan beweren dat data waardeloos is?

Terug naar JARENLANGE EXPERTISE

De bron van waarde

Laat mij dat onderwerp nuanceren en uitleggen. Data op zich is inderdaad waardeloos. Maar het heeft het vermogen om immense waarde te creëren. Data heeft economische waarde, want het wordt voor geld verkocht. Maar de mensheid/samenleving heeft niets aan onverwerkte data. Data in die ‘ruwe vorm’ is waardeloos. Dit geldt overigens ook voor goud en olie. Nergens groeien de gouden oorbellen aan een boom, en benzine stroomt niet zomaar uit de grond. De ruwe vorm van goud, olie én data is waardeloos. Voor olie worden hele raffinaderijen gebouwd zodat die opgepompte troep van waarde wordt voor de samenleving. Uit een goudmijn komt per kilo goud, 1400 kuub puin/gruis/afval de mijn uit. 

Waarde toevoeging

Net zoals gouderts uit de grond wordt gehaald en bewerkt, olie wordt geraffineerd, moet data worden geïnterpreteerd en bewerkt om de verborgen waarde eruit te halen. Het gekke is dat je dan zelfs schijnbaar onverenigbare data kan verenigen. 1 kilo goud vergelijken met 1400 kuub puin lijkt misschien onverenigbaar, want ik vergelijk hier weinig kilogrammen (gewicht) met (heel veel) kubieke meters (inhoud). En om het nog erger te maken, is die data nog verzonnen ook (ik vond geen betrouwbare data…). Toch vertelt het een verhaal dat klopt, want er komt veel meer puin uit een goudmijn dan goud(erts). Dat verhaal is waar, of die verhouding nu factor 10 groter of kleiner is maakt niet uit. Het verhaal is verteld en begrepen, het verhaal voegt waarde toe!  

Net zoals het doel van goud en olie varieert – wil je sieraden maken of halfgeleiders, het goud gebruiken voor ruimtevaart of voor een medicijn? – zo varieert ook het doel van data. Wil je met je data overtuigen, nieuwe inzichten opdoen, je koers controleren, of relevante verbanden of afwijkingen ontdekken? Jouw doel bepaalt welke data je nodig hebt en hoe je die moet interpreteren.

Kortom

Ruwe data is op zichzelf waardeloos. Maar als je weet wat je ermee wilt bereiken, welke vragen je wilt beantwoorden, en je hebt de juiste tools om te zoeken en te interpreteren, dan kun je waardevolle inzichten onthullen en verhalen vertellen die goud waard kunnen zijn. Wil je het goud in jouw data ontdekken en gebruiken? #dataanalytics heeft de tools en kan je helpen het te vinden!            

 

David Snijders

Consultant Woningcorporaties

Meer weten? Neem contact met ons op.

Voornaam*
Achternaam*
Velden met * zijn verplicht
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.