Terug naar JARENLANGE EXPERTISE

De rol van de controller in tijden van de coronacrisis

Ondanks dat we grotendeels thuis werken en vanuit daar alles zo goed mogelijk draaiende houden, gebeurt er van alles in de wereld om ons heen. Het coronavirus verspreid zich in rap tempo over de aarde en (wereld)leiders gaan er allemaal anders mee om. De een neemt drastische maatregelen door middel van een lockdown, de andere gaat voor mindere strikte maatregelen. Keuzes met verstrekkende gevolgen. Voor de economie, maar natuurlijk vooral voor de gezondheid van de mensen

Als controller ontkomen we er niet aan om na te gaan denken over de (nabije) toekomst. Waar gaat dit heen? Hoeveel erger wordt dit nog? Maar belangrijker; Hoe moet mijn bedrijf daar op inspelen? Hoe houden we ons hoofd boven water als de omzet opdroogt?

Nu is het natuurlijk helemaal niet gezegd dat uw bedrijf direct geraakt wordt in de omzet, maar gevolgen heeft het, dat staat als een paal boven water. Als u over de grens handelt, zal het waarschijnlijk al te merken zijn en anders komt dit nog. Op het moment dat lockdowns worden opgeheven en iedereen krijgt weer vrij spel, dan kunnen we pas weer op volle kracht verder.

Daarom heeft de controller in deze tijd een essentiële functie en taak. Wat zijn de scenario’s die voor ons liggen en hoe spelen we daarop in? Kunnen we het eventuele verlies aan omzet compenseren met andere activiteiten, onze horizon verbreden? Zijn mijn rapportages actueel en volledig? En hoe komen we aan onze handel als grenzen deels of geheel gesloten zijn (zowel inkoop als verkoop)?

Op korte termijn zijn er natuurlijk al issues als: Hoe houd ik mijn mensen effectief aan het werk als het kantoor gesloten is? Of wat te denken van de invloed van een hoger ziekteverzuim? Het is enorm belangrijk om de diverse scenario’s te beschrijven en met betrokken stakeholders in gesprek (uiteraard op afstand) te gaan. Wat kunnen we doen en waarin zijn we flexibel? Wees dus goed voorbereid en laat je niet verassen. Blijf in control!

Vooralsnog heeft de gezondheid van ons allen natuurlijk de hoogste prioriteit. Ook in deze uitzonderlijke tijd zijn wij in staat  om ondersteuning of advies binnen uw bedrijfsvoering bieden. U kunt op ons rekenen! Heeft een vraagstuk? Neem dan gerust contact met ons op.

Voornaam*
Achternaam*
Velden met * zijn verplicht
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.