Terug naar JARENLANGE EXPERTISE

Best finance team; controllers en technologie

Coen in CM over ‘Best Finance Team’

Hoe ziet een best finance team eruit? Welke vaardigheden en competenties zijn ervoor nodig? En hoe ziet die topfinancial van de toekomst er eigenlijk uit? Hamvragen voor de sponsor van Best Finance Team of the Year 2018.

Algemeen directeur Coen van der Kruijs van Hofmeier, business partner voor financiële en organisatievraagstukken, vindt dat financials ‘idealiter’ ernaar moeten streven om hun vak elke dag beter uit te voeren. “Wij zijn een organisatie die professionals en opdrachtgevers laten groeien. Daarom vinden we het belangrijk dat er een platform is zoals de Best Finance Team of the Year-verkiezing. Daarbij komt die ontwikkeling tot zijn recht. Als onze professionals stappen maken, zien we dat terug in de stappen die zij samen met onze opdrachtgevers bij het verbeteren van organisaties kunnen zetten. Als professional moet je je vak zodanig durven uitvoeren dat je jezelf en je organisatie naar een volgend niveau brengt. Dat kan, in deze huidige tijden van ICT- en data-mogelijkheden, zelfs betekenen dat je je rol dusdanig invult, dat deze verdwijnt. Bijvoorbeeld omdat je je werkzaamheden hebt geautomatiseerd. Dat is niet erg, want als finance professional van de toekomst ben je minder bezig met zoeken van data en het analyseren, maar liggen er juist weer meer kansen in advisering.”

“Finance team moet aandacht voor draagvlak hebben”

Hulpvraag stellen
Het finance team van de toekomst ziet er compleet anders uit dan vandaag de dag, stelt Van der Kruijs. “Data wordt automatisch verwerkt. Dat betekent bijvoorbeeld geen facturen meer boeken of handmatig gegevens in systemen kloppen. Daarnaast kunnen we tegen systemen praten. Bijvoorbeeld om een bepaalde rapportage te ontvangen. Validatie van gegevens in administraties is door blockchain veel minder nodig. Kortom, er vallen schakels tussenuit. Daarmee komt de nadruk als vanzelf op risicomanagement en businesscontrol te liggen.” Het finance team van de toekomst is volgens Van der Kruijs een mix van controllerachtige professionals en financials met affiniteit voor informatietechnologie. Ik zou financials van vandaag de dag dus ook willen aanraden opleidingen te volgen op het gebied van data, ICT en advisering. Kijk wat je persoonlijke next level is.”

“De nadruk komt als vanzelf op risicomanagement en businesscontrol te liggen.”

Schromelijk onderschat
Controllersopleidingen geven volgens Van der Kruijs terecht meer aandacht aan communicatieve vaardigheden. “Dat is een belangrijk deel van de opleiding. Want je kunt nog zoveel technische kennis hebben, als de bedoeling niet overkomt, dan heb je dus geen impact als financial. Hij moet acteren naar zijn omgeving toe,” constateert Van der Kruijs. “Zowel binnen als buiten het eigen team. Dat wordt schromelijk onderschat. Betrek andere competenties en kennisgebieden bij de verandering. Vaak is het zo dat er binnen een team toch een competitief element heerst. Eén iemand springt er bovenuit. Alleen maak je ook het beste snelheid, maar dat heeft als gevolg dat de rest van het team achterblijft. In het verlengde daarvan: ik hoop dat het team dat als best finance team uit de bus komt, laat zien dat het continu kijkt naar de mogelijkheden om het morgen anders en beter te doen. Voor veranderingen heb je input en samenwerking met andere afdelingen nodig. Alleen multidisciplinaire teams maken verbetering mogelijk. Draagvlak speelt, ook in finance, een steeds grotere rol. Hoe krijg je het team, maar ook de hele organisatie mee. Het is belangrijk dat het finance team van Nederland ook dat aspect in zich heeft.”

Voornaam*
Achternaam*
Velden met * zijn verplicht
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.