Liquiditeitsbeheer gaat binnen het Primair Onderwijs nu nog meer of minder vanzelf. Dit gaat veranderen dat betekent iets voor het financieel beheer van de besturen.
De Rijksoverheid hanteert op dit moment een betaalritme dat de besturen ondersteunt. In de eerste maanden van het jaar maakt de Rijksoverheid meer over dan in de laatste maanden van het jaar. Hierdoor hebben de besturen normaliter altijd voldoende geld op de betaalrekening om aan de verplichtingen te voldoen. Vanaf januari 2023 verandert dit en wordt het betaalritme iedere maand een twaalfde deel van de jaarbekostiging. Binnen het Voortgezet Onderwijs was dit al zo.
De site Rijksoverheid.nl presenteert een overzicht wat er wijzigt:1
Uit dit overzicht blijkt dat de Rijksoverheid de schoolbesturen nu voorfinanciert en daar per 2023 mee stopt. Dit heeft gevolgen voor de liquiditeitspositie van schoolbesturen, deze zal verslechteren. Om ervoor te zorgen dat schoolbesturen altijd genoeg geld op de rekening hebben staan (liquiditeitsbeheer) is het belangrijk om periodiek de hoogte van de saldi op de betaalrekeningen in de gaten te houden.
De meest eenvoudige oplossing lijkt het aanhouden van een hoog saldo op de lopende rekening van het bestuur. Vanuit risicobeheer is dat dan weer niet verstandig.
Het Primair onderwijs kenmerkt zich door grote voorspelbaarheid van de grote uitgaven. Meer dan 80% van de uitgaven zijn het gevolg van salariskosten en de bijbehorende overdrachten aan de belastingdienst en het ABP. Zowel de hoogte als het moment hiervan is goed te voorspellen. Dit kan nu al in de jaaragenda worden opgenomen, waarmee het liquiditeitsbeheer gekoppeld wordt aan de Planning en controlecyclus en de verantwoordingscyclus. Bij andere grote uitgaven (m.n. investeringen) zal ook de liquiditeitspositie moeten worden meegenomen.
De meeste schoolbesturen in Nederland hebben voldoende geld in kas om deze verslechtering op te vangen. Mocht een bestuur in de knel komen, is het zaak om dit in een vroegtijdig stadium in beeld te brengen, zodat keuzes gemaakt kunnen worden om de liquide middelen binnen de organisatie te houden. Voorbeelden hiervan zijn het uitstellen van investeringen en groot onderhoud.
Meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op.